Wykonanie
Tak sobie siedziałam i myślałam, co upiec, a że moja wyobraźnia potrafi czasem zadziwić. Tak jakoś zapachniało w myślach
malinami mmhhhmm… no i wymyśliłam swoje ciacha. Masa malinowa nadaje ciachom lekkość, puszystość i doskonały orzeźwiający smak
malin.
Składniki na ciasto kruche:1,5 szklanki
mąki3 łyżki
cukru pudru1,5 łyżeczka
cukru z
wanilią2 łyżki ciemnego gorzkiego
kakao1 łyżka słodkiego
kakao1 łyżeczka
proszku do pieczenia1/2 kostki
margaryny Kasi1
jajkoSkładniki na warstwę
serową:0 , 5 kg masy serowej2
jajka2 łyżeczki
cukru z
wanilią2 łyżki
cukru wanilinowego3 łyżki
cukru pudruMasa malinowa i dekoracja:-Masa śmietanowa o smaku
malinowym np. dr Oetkera.-500ml
śmietanki 30%.-
Cukrowe motylki
Od razu mówię, piekę już któryś raz z tym przepisie i ciasto wychodzi rewelacyjne. Nigdy nie wyszedł mi zakalec! Więc do rzeczy: Wszystkie składniki suche dajemy do jednej miski wcześniej przesiane przez sitko, czyli
mąkę,
cukier puder,
kakao gorzkie i słodkie,
proszek do pieczenia i
cukier z
wanilią. Mieszamy łyżką i dodajemy pokrojoną w kostkę
margarynę Kasię i siekamy drobno nożem, lub tak jak ja blenderem Wilton (ręczny siekacz). Na koniec dodajemy
jajko i zagniatamy ciasto. Ciasto jest o tyle fajne, iż nie trzeba dawać go to lodówki. Ważne by
margaryna Kasia była z lodówki ani temp. pokojowej.Wyrobione ciasto wałkujemy na ok 1-2cm grubości, wykrawamy kółka ( ja do pieczenia
będę używać kokilek średniej wielkości).
Wkładamy ciasto do wcześniej wysmarowanych
masłem lub
margaryną kokilek (brzegi też smarujemy), wyklejamy również boki kokilek. Spód i boki nakłuwamy widelcem. Ważne by to zrobić, żeby ciasto nam się nie zdeformowało po upieczeniu.
Wstawiam do nagrzanego do 200°C piekarnika i piekę 15-20 minut i dopiero na podpieczony spód nakładam masę
serową.
Masę
serową kupuję gotową. Tą, którą używa się do serników, jednakże robię ją inaczej niż jak pod sernik.
Ser miksuje z
cukrem z
wanilią,
cukrem wanilinowym, a na koniec dodaję
jajka ( można dodać jedno). Tak zrobioną masę nakładamy łącznie do ¾ kokilki. I wkładam do piekarnika na 170-180’C i piekę ok 50-60 min. Po upieczeniu wyciągam kokilki z
ciastem do wystygnięcia.
Jak już całkiem wystygną delikatnie nożem
jadę po obrzeżach tak by wyciągnąć nasze duże ciacha.
Na wierzch nakładamy masę
śmietanową o smaku malinowy (łyżką lub używając rękawa). Ja użyłam gotowej, dodając tylko
śmietanę 30% wg instrukcji na opakowaniu. Na koniec dekorujemy wedle uznania. Ja użyłam
cukrowych motylków.Co najważniejsze smaki są złamane, czyli spód i masa serowa są lekko słodkie. Jeśli ktoś lubi na bardzo słodko może dodać więcej
cukru. Ja jednak stonowałam, gdyż masa jest słodsza.Zdjęcia są w różnych kolorach bo to zależy od światła. Kolor rzeczywisty masy to ciemny róż ;)
Życzę smacznego, naprawdę warto spróbować.