Wykonanie
1500 wpis na moim skromnym blogu...i z tej okazji pyszne ciasto...Robiłam je już dawno, dawno temu...ale z innego przepisu..tym razem skorzystałam z tego przepisu i cytuję za autorką..ja swoje ciasto piekłam w tortownicy o średnicy 28 cm [o blaszkach napiszę trochę później] i ciasto wyszło za cienkie, żeby przekroić na połowę..i nawet nie próbowałam tego robić tylko upiekłam jeszcze drugie takie same ciasto...Kto jeszcze nie robił ..musi zrobić...polecam...bo jest pyyszne..Siostra ..Ty też zrób...albo niech Iwonka
zrobi..
Składniki na
biszkopt:3
jaja3 łyżki
cukru3 łyżki
mąki1 łyżka
kakao1 łyżka
oleju1 płaska łyżeczka
proszku do pieczenia Wodzisław1 łyżeczka ekstraktu z
waniliiBiałka ubić na sztywną pianę, pod koniec dodając
cukier. Dodać
żółtka, zmiksować. Dodać
mąkę, wymieszaną z
proszkiem do pieczenia i
kakao, delikatnie połączyć. Na koniec wlać
olej i ekstrakt z
wanilii, wszystko dokładnie wymieszać. Ciasto wylać do blaszki ( 15x20 cm ), wyłożonej papierem do pieczenia. Piec około 20 minut w 180 st. C. Przekroić na 2 blaty.Składniki na masę
śmietanową:250 g
śmietany 30%2 łyżki
cukru pudru3 łyżeczki
żelatynySkładniki na
polewę czekoladową:170 g
gorzkiej czekolady ( można dać pół na pół z
mleczną )50 g masła/
margaryny3 łyżki
mleka1 łyżeczka
olejuŚmietanę ubić na sztywno, pod koniec ubijania dodając
cukier puder.
Żelatynę rozpuścić w niewielkiej ilości gorącej
wody ( około 1/4 szklanki ). Ubitą
śmietanę podzielić na 2 równe części.Wszystkie składniki
polewy czekoladowej umieścić w miseczce i rozpuścić w kąpieli
wodnej, dokładnie połączyć. Przestudzić, ale tak, by nadal była płynna.Do jednej połowy ubitej
śmietany dodać 1/2
żelatyny, połączyć, wyłożyć na pierwszy blat
kakaowego biszkoptu.Na warstwie śmietanowej rozsmarować 1/2
polewy czekoladowej, włożyć ciasto do zamrażalnika, na kilka minut, by polewa szybko zastygła.Następnie dodać resztę
żelatyny do pozostałej
śmietany, połączyć, wyłożyć na zastygniętą polewę, wyrównać, przykryć drugim blatem ciasta. Wierzch ciasta posmarować pozostałą połową
polewy czekoladowej. ciasto schłodzić w lodówce. Kroić nożem zanurzonym w gorącej wodzie.