ßßß Cookit - przepis na Lion

Lion

nazwa

Wykonanie

Witam ponownie po przerwie świątecznej
A a swój wpis zaczynam od pysznego ciasta lion. Przepis znalazłam tutaj Zmodyfikowałam go według własnego gustu, tak aby nie było zbyt słodkie i mdlące. Wyszło rewelacyjne. Poszło błyskawicznie.
Biszkopt:
3 jajka
1/4 szklanki cukru
1/2 szklanki mąki
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
Wykonanie:
Białka ubić na sztywno, ut rwalić cukrem, a następnie ciągle ubijając dodać żółtka. Do ubitej masy jajecznej dodać mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia. Ciasto przełożyć do blaszki o wymiarach 26x20 cm a następnie upiec.
Masa toffi:
około 4 opakowania herbatników szkolnych
1 puszka masy krówkowej (ja użyłam HELIO)
1 budyń śmietankowy bez cukru
1/2 kostki margaryny
1 szklanka mleka
1-2 żółtka
Wykonanie:
Z mleka, proszku budyniowego i żółtek ugotować budyń. Wystudzić a następnie utrzeć z margaryną i masą krówkową. Na upieczony biszkopt wyłożyć masę toffi, przykryć warstwą herbatników.
masa z batonikami:
50 dag mascarpone
250 ml kremówki
5 dużych batonów Lion
2 łyżki cukru pudru
Wykonanie:
Serek mascarpone, śmietanę i cukier ubijać do chwili, aż masa będzie gęstsza od bitej śmietany.
Do tak przygotowanej masę dodać pokrojone w plasterki batony. Następnie masę wyłożyć na herbatniki, wyrównać wierch i przykryć kolejną warstwą herbatników.
warstwa śmietankowa:
600 ml śmietany kremówki
2 łyżki żelatyny
2 łyżki cukru pudru
Wykonanie:
Kolejna warstwa to bita śmietana. Do śmietany dorzucić cukier puder i ubić na gęsto. Żelatynę rozpuścić w ¼ szklance wrzątku, roztopić i ostudzić, a następnie powoli dolewać do śmietany, cały czas miksując. Tak przygotowaną śmietanę wyłożyć na kolejną warstwę ciastek.
dodatkowo:
gorzka czekolada lub kakao
Wierzch posypać startą czekoladą lub kakao i wstawić do lodówki, aby ciastka zmiękły.
Smacznego!
Źródło:http://przepisy-misiaczek.blogspot.com/2013/12/lion.html