Wykonanie
Witam ponownie po przerwie świątecznejA a swój wpis zaczynam od pysznego ciasta lion. Przepis znalazłam tutaj Zmodyfikowałam go według własnego gustu, tak aby nie było zbyt słodkie i mdlące. Wyszło rewelacyjne. Poszło błyskawicznie.
Biszkopt:3
jajka1/4 szklanki
cukru1/2 szklanki
mąki1/2 łyżeczki
proszku do pieczeniaWykonanie:
Białka ubić na sztywno, ut rwalić
cukrem, a następnie ciągle ubijając dodać
żółtka. Do ubitej masy jajecznej dodać
mąkę przesianą z
proszkiem do pieczenia. Ciasto przełożyć do blaszki o wymiarach 26x20 cm a następnie upiec.Masa
toffi:około 4 opakowania
herbatników szkolnych1 puszka masy krówkowej (ja użyłam HELIO)1
budyń śmietankowy bez
cukru1/2 kostki
margaryny1 szklanka
mleka1-2
żółtkaWykonanie:Z
mleka, proszku budyniowego i
żółtek ugotować
budyń. Wystudzić a następnie utrzeć z
margaryną i masą
krówkową. Na upieczony
biszkopt wyłożyć masę
toffi, przykryć warstwą
herbatników.masa z batonikami:50 dag
mascarpone250 ml kremówki5 dużych batonów Lion2 łyżki
cukru pudruWykonanie:
Serek mascarpone,
śmietanę i
cukier ubijać do chwili, aż masa będzie gęstsza od
bitej śmietany.Do tak przygotowanej masę dodać pokrojone w plasterki batony. Następnie masę wyłożyć na
herbatniki, wyrównać wierch i przykryć kolejną warstwą
herbatników.warstwa śmietankowa:600 ml
śmietany kremówki2 łyżki
żelatyny2 łyżki
cukru pudruWykonanie:Kolejna warstwa to
bita śmietana. Do
śmietany dorzucić
cukier puder i ubić na gęsto.
Żelatynę rozpuścić w ¼ szklance wrzątku, roztopić i ostudzić, a następnie powoli dolewać do
śmietany, cały czas miksując. Tak przygotowaną
śmietanę wyłożyć na kolejną warstwę
ciastek.dodatkowo:
gorzka czekolada lub
kakaoWierzch posypać startą
czekoladą lub
kakao i wstawić do lodówki, aby
ciastka zmiękły.Smacznego!