ßßß Cookit - przepis na 97. Muffinki czekoladowo-kawowe

97. Muffinki czekoladowo-kawowe

nazwa

Wykonanie

Witam, dzisiaj zaprezentuję coś z moich ulubionych rzeczy czyli desery:) Jeśli nie macie ochoty wybierać się do sklepu a potrzebujecie coś słodkiego do kawy i macie pod ręką te składniki to zapraszam do dalszego czytania.
Składniki na 18 babeczek:
25 dag mąki
1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżeczka sody
4 łyżki kakao
2 łyżki kawy rozpuszczalnej ( moim zdaniem takie espresso z ekspresu było by lepsze)
15 dag cukru
250 ml mleka 3,5%
1 jajko
90 ml oleju
Do dekoracji:
tabliczka gorzkiej czekolady( 10 dag )
5-6 łyżek śmietanki 30%
2 łyżki cukru
słoiczek konfitur z całych czereśni lub wiśni( mogą też być wiśnie w spirytusie tak jak w moim przypadku)
Przygotowanie:
W naczyniu wymieszać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia, sodą, kakao, cukrem i kawą rozpuszczalną.
W drugim naczyniu lekko wymieszać mleko z olejem i jajkiem. Do mieszania użyć trzepaczki lub mieszadełka.
Do "suchych" składników dodać składniki "mokre" i lekko wymieszać tak, aby pozostały niewielkie grudki.
Ciasto przełożyć do foremek i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec 20 minut w temperaturze 200 stopni.
Po wyjęciu muffinek z piekarnika odczekać kilka minut, aż lekko przestygną, wyjąć je z foremek na talerz.
Przygotowanie dekoracji:
Połamana na cząstki czekoladę włożyć do naczynia i ogrzewać nad parą. Mieszając, dodać cukier i śmietankę Gdy masa czekoladowa będzie jednolita odstawić na około 10 minut do ostygnięcia.
Na upieczone babeczki nakładać łyżeczką masę czekoladową i udekorować wiśniami.
Źródło:http://smaczniegotowane.blogspot.com/2013/05/97-muffinki-czekoladowo-kawowe.html