ßßß Cookit - przepis na Ciasto marmurkowe

Ciasto marmurkowe

nazwa

Wykonanie

Klasyka, która często gościła na naszym stole w mojej młodości, tylko czasem w innej postaci. Ja najczęściej piekę to ciasto w keksówce, ale często również jako babkę marmurkową, albo po prostu na dużej blaszce jako ciasto łaciate. Ciasto puszyste i bardzo mięciutkie idealne na popołudnie przy kawie.
Składniki:
3 i 1/2 szklanki mąki tortowej
1 szklanka cukru
1 kostka margaryny
4 jajka
3/4 szklanki śmietany kremówki lub mleka
3 łyżki kakao
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 opakowanie cukru waniliowego
cukier puder do posypania
Margarynę o temperaturze pokojowej dokładnie ucieramy.
Do utartej margaryny dodajemy cukier i dalej ucieramy.
Następnie dodajemy żółtka i cukier waniliowy i nadal ucieramy.
Dodajemy przesianą przez sitko mąkę razem z proszkiem do pieczenia oraz śmietanę kremówkę i dokładnie mieszamy.
Na końcu dodajemy pianę ubitą z białek i dokładnie łączymy ją z ciastem.
Na wyłożoną papierem do pieczenia keksówkę wylewamy połowę ciasta.
Do drugiej połowy ciasta dodajemy kakao i dokładnie mieszamy.
Kakaowe ciasto wykładamy na białe ciasto i rozsmarowujemy je po wierzchu.
Ciasto wkładamy do piekarnika nagrzanego do temp. 180'C i pieczemy je przez około 65-70 minut. Ciasto po upieczeniu sprawdzamy wykałaczka jeżeli lepi się do patyczka wówczas pieczemy je jeszcze około 10 minut, jeżeli patyczek jest czysty wtedy wyjmujemy ciasto i pozostawiamy je do ostygnięcia na metalowym ruszcie wyłożonym ręcznikiem papierowym.
Kiedy ciasto lekko przestygnie obsypujemy je wówczas obficie cukrem pudrem. Smacznego !!!
Źródło:http://magicznakuchnia.blox.pl/2013/11/Ciato-marmurkowe.html