Wykonanie
Ostatni już przepis z pamiętnego weekendu, który nazwałem Weekendowa Piekarnia #2. Piekłem wtedy jak szalony, aż mi się
mąka skończyła :) Zresztą w kilku ostatnich wpisach przedstawiłem te wypieki, teraz
pora na ostatni. To znaczy, była jeszcze
bułka z
makiem, ale nie bardzo mi wyszła. Cóż, czasami tak bywa, nie wszystko mi wychodzi. Więc nie do końca udanego przepisu nie
będę wam dawał.A ten oto
chleb cebulowy jest moim autorskim przepisem. I wyszedł doskonale! Aromatyczny i miękki. Zapach
cebuli rozchodził się po całej kuchni. Właściwie to po całym mieszkaniu :)A skoro
mowa o
chlebku cebulowym to
powiem wam o jednej rzeczy, która idealnie pasuje do tego
chleba. O
smalcu. Ale nie o zwykłym
smalcu. Bo dostałem przesyłkę od ZT Kruszwica. Są oni producentem m.in.
Oleju Kujawskiego, czy
margaryny Smakowita. A kilka miesięcy temu na rynek wszedł ich nowy produkt: Smakowita Pajda. Jest to roślinny
smalec. Tak, dobrze czytacie:
smalec roślinny :) A dlaczego o tym w ogóle wspominam? Bo
smalec ten mnie zaskoczył. Prawdę mówiąc nie spodziewałem się po nim niczego dobrego. Phi,
smalec roślinny... A tutaj zaskoczenie! Jest naprawdę - dzieci zamykają oczy o nie czytają - zajebisty! Może nie tak dobry jak
smalec Madzi, a już na pewno nie tak dobry jak
Magdy babci, ale z całą pewnością jeden z lepszych jakie jadłem. Zatem jakby co to polecam :)A wracając do tematu:Składniki na 2 bochenki:1 kg
mąki pszennej520 ml
wody2-3
cebule (250 g)2 łyżeczki
cukru2 łyżeczki
soli8 g
drożdży instantNajpierw zajmujemy się
cebulą. Trochę to potrwa czasu. Mianowicie kroimy w bardzo drobną kostkę, taką naprawdę drobną. Na małej patelni rozgrzewamy 8-10 łyżek
oleju, wrzucamy pokrojoną
cebulę, wsypujemy 2 łyżeczki
cukru i od razu zmniejszamy ogień na najmniejszy z możliwych. Na naprawdę mały. Ważne jest, żeby patelnia była własnie mała, żeby
cebula leżała na niej grubą warstwą. Bo jak patelnia będzie wielka i
cebula zajmie niewielką część patelni to się przypali zamiast udusić :)Więc dusimy na patelni przez 1 godzinę mieszając co 15 minut.Czekam aż
cebula przestygnie, łączymy ją z pozostałymi składnikami i wyrabiamy gładkie ciasto przez 15 minut. Wkładamy do miski, przykrywamy ściereczką i zostawiamy w ciepłym miejscu na 1 godzinę do wyrośnięcia. Po tym czacie przekładamy ciasto do formy, ponownie przykrywamy i znów zostawiamy na 1 godzinę do wyrośnięcia.Pieczemy 40 minut w 200 stopniach.Smacznego!
---------------------------------------------------------------------Chcesz dostawać moje przepisy prosto na e-mail? Wpisz swój adres z prawej strony w okienko "Przepisy prosto na twój e-mail!". Od tej
pory żaden przepis Ci nie umknie :)