Wykonanie
Kolejny z weekendowych przepisów. Bardzo prosty i wyjątkowo smaczny
chleb tostowy. Miękki i delikatny, właśnie taki jaki powinien być
chleb tostowy. Jeżeli często zdarza się wam robić w domu tosty to i ten
chleb powinien być u was częstym gościem. Robi się go szybko, krótko wyrabia, czyli w sam raz dla leniwych.Składniki na 2 bochenki:660 g
mąki pszennej400 ml
wody14 g
drożdży instant (ok. 6 płaskich łyżeczek)2 łyżeczki
cukru1 łyżeczka
soliWszystkie składniki wsypujemy do miski i energicznie przez 3-5 minut wyrabiamy ciasto. Ciasto powinno bardzo delikatnie lepić się do dłoni. Smarujemy je lekko
olejem i od razu wkładamy do formy (natłuszczonej
olejem lub wyłożonej papierem do pieczenia lub po prostu silikonowej). Przykrywamy ściereczką i zostawiamy w ciepłym miejscu do wyrośnięcia na ok. 1,5 godziny (może nawet starczyć 1 godzina, aż
chleb wypełni całą foremkę). Uwaga,
chleb rośnie jak - nomen omen - na drożdżach! :) Wypełniamy więc foremkę maksymalnie do połowy.Pieczemy 25 minut w 220 stopniach.Smacznego!
---------------------------------------------------------------------Chcesz dostawać moje przepisy prosto na e-mail? Wpisz swój adres z prawej strony w okienko "Przepisy prosto na twój e-mail!". Od tej
pory żaden przepis Ci nie umknie :)