Wykonanie
Nagle naszła mnie ochota na taki zwykły, najprostszy
chleb pszenny. Ale taki naprawdę zwykły, ze zwykłej
mąki i bez żadnych dodatków. Po prostu
mąką pszenna,
woda,
drożdże sól i
cukier. Nic więcej. Nie chciało mi się myśleć ile czego dać, jakie proporcje itd, więc odpaliłem internet żeby jakiś przepis sobie znaleźć. I wiecie co? No i nic! Po prostu nic! Same jakieś wyszukane
chleby. A to z pszenną pełnoziarnistą, a to z ziarnami, a to jeszcze z czymś, a takich absolutnie
zwykłych chlebów to nikt nie robi. Więc jednak musiałem się wysilić przez jakieś 30 sekund i wymyśliłem swój przepis. Proporcje są idealne,
chleb wyszedł doskonały, dokładnie taki jak sobie zaplanowałem. Chrupiąca skórka, miękki miąższ. Super.500 g
mąki pszennej300 ml
wody7 g
drożdży instant2 łyżeczki
soli1 łyżeczka
cukruWszystkie składniki łączymy ze sobą i wyrabiamy na gładkie, elastyczne ciasto. Przez jakieś 15 minut. Aż ciasto zupełnie przestanie się lepić do dłoni. Wkładamy do miski, przykrywamy ściereczką i zostawiamy do podwojenia objętości (na mniej więcej godzinę). Po tym czasie uderzamy ciasto pięścią, żeby je odpowietrzyć i przez kilka sekund znowu wyrabiamy. Formujemy bochenek. Przekładamy go na wyłożoną papierem do pieczenia blachę, lekko oprószamy
mąką i znowu zostawiamy pod przykryciem na 1-1,5 godziny, aż porządnie wyrośnie.Piekarnik nagrzany do 200 stopni spryskujemy
wodą ze spryskiwacza (tak z 10 psiuknięć) i wkładamy od razu blachę z
chlebem. Pieczemy 40 minut.Smacznego!
---------------------------------------------------------------------Chcesz dostawać moje przepisy prosto na e-mail? Wpisz swój adres z prawej strony w okienko "Przepisy prosto na twój e-mail!". Od tej
pory żaden przepis Ci nie umknie :)