Wykonanie
Kolejne podejście do
mąki z AleDobre.pl . To znaczy już tę
mąkę testowałem, ale w
chlebie . A teraz
pora na pizzę. Mam co prawda swój ulubiony i sprawdzony przepis (tutaj), ale postanowiłem spróbować czego nowego. A może wyjdzie lepiej? Poza tym kolejny przepis na bloga będzie :) I w dodatku pizza na
ziołowym spodzie. To jest naprawdę dobry pomysł. A
zioła prowansalskie również z AleDobre.pl . Jak finalnie się okazało pizza rzeczywiście wyszła zajebiaszczo :) Ja wygniotłem ciasto, a
Madzia zajęła się resztą :) No i przygotowała właśnie tytułową pizzę pepperoni.Składniki na ciasto:370 g
mąki pszennej185 ml
wody2 łyżki
olejupół łyżeczki
solipół łyżeczki
cukru2 łyżki
ziół prowansalskich20 g
drożdżySkładniki na wierzch:
ser zółtypieczarkisalami pepperoniWszystkie składniki na ciasto wrzucamy do dużej miski i wyrabiamy ciasto przez 15 minut. Powinno być gładkie i elastyczne. Przykrywamy ręcznikiem i zostawiamy do wyrośnięcia na 40 minut. Po tym czasie wałkujemy na taki kształt jaki mamy formę, formę natłuszczamy i wykładamy
ciastem. Ciasto smarujemy sosem jaki lubimy (u nas
sos pomidorowy) i na górę kładziemy nasze składniki. Nagrzewamy piekarnik do 220 stopni i pieczemy pizzę przez około 20 minut.
---------------------------------------------------------------------Chcesz dostawać moje przepisy prosto na e-mail? Wpisz swój adres z prawej strony w okienko "Przepisy prosto na twój e-mail!". Od tej
pory żaden przepis Ci nie umknie :)