Wykonanie

Magda ostatnio zamiast chodzić do pracy
siedzi w domu. A jak
siedzi w domu to i w kuchni sporo myszkuje. A mi oczywiście w to graj :) Codziennie po powrocie z pracy jakieś pyszności mam.
Kurcze,
Madzia powinna chyba na stałe się do kuchni przeprowadzić :) Potrawy, które przyrządza są absolutnie pyszne, a do tego banalnie proste. Niestety zwolnienie lekarskie wkrótce się kończy i znowu ja
będę musiał rządzić kuchnią. Heh, takie życie :)Tym razem szperając po internecie
Madzia natknęła się na http://slodkapasja.blox.pl . A tam z kolei zauważyła tytułowy
makaron z sosem
orzechowym. Tak wizualnie to może nie jest jakoś wielce śliczny (ot,
makaron jak
makaron), ale smak ma niepowtarzalny. Prawdę mówiąc nigdy dotąd nie jadłem takiego połączenia smaków.
Makaron z nutką
orzechową. Ja osobiście lubię testować nowe smaki i ten test ów
makaron przeszedł na piątkę!Zresztą tego
makaronu było tyle, że do pracy jeszcze zaniosłem w ramach lanczu i poczęstowałem Igora i Karolinę. Oboje chwalili :)
makaron (wstążki, świderki, rurki, co kto ma)100 g
orzechów laskowych200 ml
śmietany 18%40 g
masła2 łyżki
oliwy z oliwek1 średnia
cebula1 ząbek
czosnkulubczyk suszonytarty
parmezansól,
czarny pieprzNa początek rozdrabiamy w blenderze
orzechy.
Cebulę drobno siekamy,
czosnek rozgniatamy ostrzem noża.
Masło rozpuścić na patelni, dodajemy
cebulę i
czosnek. Krótko przesmażamy, dodajemy
orzechy. Dodajemy
oliwę,
śmietanę i podgotowujemy ok. 5 minut.Zdejmujemy z ognia, doprawiamy
solą i
pieprzem, dodajemy
lubczyk i mieszamy z ugotowanym
makaronem.Przed podaniem posypujemy tartym
parmezanem i dekorujemy listkiem
pietruszki (niestety u mnie na zdjęciu pietruszkowej dekoracji zabrakło :)).---------------------------------------------------------------------Chcesz dostawać moje przepisy prosto na e-mail? Wpisz swój adres z prawej strony w okienko "Przepisy prosto na twój e-mail!". Od tej
pory żaden przepis Ci nie umknie :)