Wykonanie

Tak, tak, specjalnie w tytule na pierwszym miejscu jest sos
kurkowy, a dopiero później
makaron, bo to przecież
kurki odgrywają tu role pierwszoplanową!Uwielbiam te żółto-
pomarańczowe grzybki i mogłabym je jeść codziennie:)Były już
kurki w jajecznicy, a tym razem proponuję pyszny sos
kurkowy na masełku i
winie z dodatkiem
cebulki i
czosnku - niebo w gębie!Zjedliśmy z moim chłopakiem całą patelnię i chciało się krzyczeć MAŁO!

Składniki (na 2 porcje):
makaron dla 2óch osób ( u mnie rurki żytnie
razowe)500g świeżych
kurek3 łyżki
śmietany 18%2 łyżki tartego
parmezanu3 łyżki
masła1 łyżka
oliwy z oliwek60 ml
białego wina półwytrawnegosok z 1/2
cytryny2 małe
cebulki2 ząbki
czosnkusólświeżo mielony
pieprz
Przygotowanie:Gotujemy
makaron według instrukcji na opakowaniu.
Kurki płuczemy i czyścimy pod zimną, bieżącą
woda i odstawiamy do wysuszenia lub używamy do tego ręcznika papierowego. Na 1 łyżce
masła i
oliwie podsmażamy drobno pokrojoną
cebulkę, doprawiamy
solą i smażymy, aż się zeszkli. Następnie dodajemy wyciśnięty
czosnek i po chwili zalewamy patelnię
białym winem. Po 2-3 minutach, jak
alkohol odparuje dodajemy nasze
kurki i
sok z cytryny i doprawiamy dużą ilością
pieprzu. Jeśli
grzyby są bardzo duże możemy je wcześniej pokroić. Całość smażymy ok. 5-6min. Po tym czasie ok 3/4 filiżanki zawartości patelni wrzucamy do blendera i miksujemy na gładką masę*, do której dodajemy
śmietanę i przekładamy
śmietanowo-
grzybową masę z powrotem na patelnie. Doprawiamy całość
solą i świeżo mielonym
pieprzem.
Makaron wykładamy na talerze, dodajemy pyszny sos
kurkowy obsypujemy delikatnie
parmezanem i gotowe!

Smacznego!:)