Wykonanie


Tak sobie pogmerałem po szafkach i znalazłem butelkę
żurku. I przypomniałem sobie, że kiedyś robiłem jakiś
chleb na
żurku i był pyszny!
Czemu więc nie zrobić znowu :) Poszperałem przez parę sekund w internecie i natknąłem się na " Co by tu zjeść? ". Fajny blog, fajne przepisy, ogólnie polecam :) Tam też właśnie podpatrzyłem przepis na
żurkowy chlebek. Poddałem go drobnym modyfikacjom i podaję wam na wieczną pamiątkę :)500 g
mąki pszennej75 g
mąki pszennej pełnoziarnistej75 gram
mąki żytniej (ja miałem typ 720)25 g świeżych
drożdży1,5 łyżeczki
soli2 łyżeczki
cukru2 łyżki
oliwy2 łyżki
słonecznika1,5 łyżki
siemienia lnianego330 ml
żurkuI bez zbędnej filozofii: wszystkie składniki do dużej miski i wyrabiamy ciasto. Mieszamy, mieszamy, aż zamieszamy, czyli 15 minut. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia na godzinę. A jak wyrośnie to prze kilka sekund znów wyrabiamy i przekładamy ciasto do foremki wyłożonej papierem do pieczenia. I znów przykrywamy i zostawiamy na 40 minut. Ciasto nam bardzo ładnie wyrośnie.Nagrzewamy piekarnik do 200 stopni i pieczemy
chleb przez 1 godzinę.Wyjmujemy, studzimy na kratce i zjadamy, bo jest naprawdę pyszny! :)---------------------------------------------------------------------Chcesz dostawać moje przepisy prosto na e-mail? Wpisz swój adres z prawej strony w okienko "Przepisy prosto na twój e-mail!". Od tej
pory żaden przepis Ci nie umknie :)