ßßß Cookit - przepis na CHLEB PESZENNO - ŻYTNI Z SIEMIENIEM LNIANYM

CHLEB PESZENNO - ŻYTNI Z SIEMIENIEM LNIANYM

nazwa

Wykonanie

Chleb pieczony w domu, jak dla mnie jest niezastąpiony, chrupiący i pachnący. Dzisiaj upiekłam go z dodatkiem siemienia lnianego, jednak możemy użyć różnych ziaren. Chlebek wyszedł pyszny, smaczny na drugi i trzeci dzień, wprawdzie zjada się go do końca.
SKŁADNIKI :
1 szklanka mąki żytniej
4 szklanki mąki pszennej ( użyłam chlebowej typu 750 )
1 szklanka zakwasu ( jak nie mamy można użyć płynnego żurku )
2 szklanki wody
1/2 kostki drożdży 100 g + 1 łyżeczka cukru
1 łyżka soli
3 łyżki siemienia lnianego
mąka do posypania ciasta
PRZYGOTOWANIE :
Drożdże rozpuszczamy w 1/2 szklanki wody z dodatkiem cukru. Pozostawiamy zaczyn na 5 minut
Wszystkie składniki przekładamy do dużej miski, wlewamy zaczyn, wodę i kwas. Wyrabiamy ręką jednolite, elastyczne ciasto. W razie konieczności, gdyby ciasto było zbyt twarde i nie dawało się zagnieść dolewamy odrobinę wody.
Przykrywamy miskę ściereczką i pozostawiamy na około 30 minut do wyrośnięcia.
Wyrośnięte ciasto przekładamy na posypaną mąką stolnicę, dzielimy na dwie porcje. Ugniatamy każdą osobno, około 5 minut każą, posypując stolnicę mąką.Ciasta przekładamy do formy wysypanej mąką w której będą rosły.Pozostawiamy na około 10 minut.
Piekarnik nagrzewamy do 190-200 * C. Wyrośnięte bochenki przekładamy na blaszkę, lekko je nacinając aby nam nie pękły.
Pieczemy 40 minut, jednak kiedy chlebki się zarumienią należy temperaturę zmniejszyć do 180 *C.
Przed końcem pieczenia bochenki skrapiamy wodą aby uzyskać ładną skórkę
Studzimy ma kratce.
Smacznego.
Źródło:http://mariola1975.blogspot.com/2014/10/chleb-peszenno-zytni-z-siemieniem.html