ßßß Cookit - przepis na Domowa Cukierenka - Domowa Kuchnia: chleb pszenno-żytni z siemieniem (na drożdżach)

Domowa Cukierenka - Domowa Kuchnia: chleb pszenno-żytni z siemieniem (na drożdżach)

nazwa

Wykonanie

O zaletach domowego chlebka pisać chyba nie trzeba, bo są oczywiste. Ja bardzo lubię chleby na drożdżach, bo są szybkie w przygotowaniu, idealne kiedy nie chce nam się iść do sklepu. Taki świeży chleb zjadamy jeszcze ciepły, a najlepiej smakuje z samym masełkiem. Dodałam do niego czarnuszkę, ulubioną przyprawę mojego męża.
Składniki:
225 g mąki pszennej
225 g mąki żytniej
300 ml letniej wody
30 g świeżych drożdży
2 łyżeczki soli
łyżeczka cukru
2 łyżki siemienia lnianego
łyżka czarnuszki
Mąki wymieszać i przesiać. Drożdże rozpuścić w wodzie, dodać cukier, łyżkę mąki i odstawić na kilka minut. Następnie wlać do mąki, dodać siemię i czarnuszkę. Ciasto wyrabiać około 10 minut. Przykryć miskę ściereczką i odstawić na godzinę. W połowie wyrastania przemieszać ciasto ręką, aby je odgazować. Wyrośnięte ciasto uformować w okrągły bochenek lub przełożyć do keksówki. Dowolnie naciąć z wierzchu i posypać mąką. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200*C i piec 30 minut a następnie w 180*C przez kolejne 30 minut.
Źródło:http://cukierenkaklementynki.blogspot.com/2015/03/chleb-pszenno-zytni-z-siemieniem-na.html