Wykonanie

500 ml zakwasu do
żurku (w butelce)900 g
mąki żytniej żurkowej1 szkl
mąki pszennej2 łyżeczki
cukru2 łyżeczki
soli25 g
drożdży2 łyżki
oliwy2 łyżki ziaren (wedle uznania)
dynia,
słonecznik, siemię ,
sezam.3/4 szkl
wody.Żurek wlać do wysokiej miski, dodać połowę
drożdży i łyżeczkę
cukru, wsypać ok 1 szkl
mąki żurkowej, wymieszać i pod ściereczką pozostawić w cieple na całą noc.Rano dodać
oliwę, resztę
drożdży,
wodę i wyrabiać dodając
mąkę stopniowo aż ciasto będzie dostatecznie gęste i wyrobione.Po ok 20 min wyrabiania ciasto posypać
mąką i odstawić do wyrośnięcia.Garnek rzymski wysmarować tłuszczem i wysypać
otrębami.Po upływie godziny, ciasto wyjąć , uformować bochenek i włożyć do garnka rzymskiego.Odstawić na godzinę do wyrośnięcia.Przed włożeniem do piekarnika spryskać
wodą i posypać ziarnami.Przykryć i wstawić do zimnego piekarnika.Nastawić temperaturę na 240 st. Kiedy piekarnik uzyska juz ustawioną temperaturę, piec przez 15 min. po czym zmniejszyć do 210 i piec jeszcze 15 min. Następnie odkryć i jeżeli zachodzi taka potrzeba przyrumienić górę
chleba.Po wyjęciu spryskać
wodą i zawinąć w papier i grubą ścierkę.



