Wykonanie
Nigdy wcześniej nie piekłam
chleba na zakwasie, moje dotychczasowe wypieki opierały się wyłącznie na drożdżach. Zachwycona przepisem Moniki, zabrałam się wczoraj za wyrabianie ciasta. Oryginalny przepis został przeze mnie zmodyfikowany z uwagi na brak
mąki żytniej, którą zastąpiłam pełnoziarnistą.
Chleb jest przepyszny, ma chrupiącą skórkę i mięciutki środek. Najlepszy
chleb już był, ale na samych drożdżach, ten będzie najlepszy na zakwasie :)
Składniki:- 500 g
mąki pszennej,- 150 g
mąki pełnoziarnistej,- 25 g świeżych
drożdży,- 1,5 łyżeczki
soli,- 2 łyżeczki
cukru,- 200 ml ciepłej
wody,- 250 ml
żurku (w butelce lub słoiku),- 2 łyżki
oleju,- 3 łyżki
słonecznika,- dodatkowo: tłuszcz i
bułka tarta do blachy.Rozpoczynamy od rozczynu: mieszamy
drożdże, 100 ml
wody, 1 łyżeczkę
cukru oraz 1 łyżkę
mąki. Przykrywamy ściereczką i pozostawiamy na ok. 15 minut. Po tym czasie do rozczynu dodajemy
olej, resztę
cukru,
sól oraz stopniowo mieszaninę wszystkich składników suchych na przemian z resztą
wody. Pod koniec dodajemy żurek. Ciasto wyrabiamy bardzo starannie, aż do elastyczności. Przekładamy do miski, przykrywamy ścierką i zostawiamy na godzinę do wyrośnięcia.Po upływie godziny, ciasto energicznie uderzamy pięścią, przekładamy na blat i krótko wyrabiamy. Formujemy bochenek, przekładamy do natłuszczonej i obsypanej
bułką tartą blachy. Przykrywamy ścierką, zostawiamy na kolejne 30-40 min. Rozgrzewamy piekarnik do 200 stopni.Wstawiamy
chleb do rozgrzanego piekarnika i pieczemy do zarumienienia (ok. 30 minut). Pod koniec pieczenia można skropić
chleb wodą, dzięki
czemu skórka będzie chrupiąca. Innym sposobem jest wstawienie naczynia z
wodą na najniższą półkę piekarnika (od początku pieczenia). Ja wybrałam pierwszy sposób. Gotowy
chleb studzimy na kratce. Smacznego!!!!!