Wykonanie
Ostatnio w kółko tłukłem tylko
chlebki żytnie, aż mi się na moment przejadły. Pomyślałem, że
pora na małą odmianę :)Składniki:0,5 kg
mąki pszennej100 g
żółtego sera70 g
drożdży125 ml
wody125 ml
soku pomidorowego40 g
masłajajko1 łyżeczka
soliSer zmielić blenderem lub zetrzeć na drobnej tarce, połączyć z resztą składników i wytrobić na jednolite ciasto (wyrabiać około 20 minut). Ja nawet lubię sam proces gniecenia ciasta, ale tym razem czasu miałem niewiele więc posłużyłem się automatem do
chleba :) Wrzuciłem wszystkie składniki i uruchomiłem program. Jak już się wymieszało to zatrzymałem maszynę i przełożyłem wyrobione ciasto do foremki wysmarowanej tłuszczem. Chociaż prawda jest taka, że chyba lepiej jest przełożyć do dwóch foremek, bo ciasto nieprawdopodobnie rośnie! Mi po niecałych 30 minutach wystawało z formy z dobre 5 centymetrów! A może i więcej. W końcu
drożdży jest całkiem sporo i powinno dać mi to do myślenia. Niestety nie dało... Tak więc włóżmy ciasto do dwóch keksówek, pewnie będzie go ze dwa-trzy centymetry na dnie (to tylko pół kilo
mąki i dlatego zasugerowałem się jedną foremką) i zostawmy na godzinę do wyrośnięcia w ciepłym miejscu. Powinno wyrosnąć całkiem obficie. A
potem już tylko wsadzamy na 40 minut do piekarnika nagrzanego do 200 stopni.