ßßß Cookit - przepis na Chleb z serem i sokiem pomidorowym

Chleb z serem i sokiem pomidorowym

nazwa

Wykonanie

Ostatnio w kółko tłukłem tylko chlebki żytnie, aż mi się na moment przejadły. Pomyślałem, że pora na małą odmianę :)
Składniki:
0,5 kg mąki pszennej
100 g żółtego sera
70 g drożdży
125 ml wody
125 ml soku pomidorowego
40 g masła
jajko
1 łyżeczka soli
Ser zmielić blenderem lub zetrzeć na drobnej tarce, połączyć z resztą składników i wytrobić na jednolite ciasto (wyrabiać około 20 minut). Ja nawet lubię sam proces gniecenia ciasta, ale tym razem czasu miałem niewiele więc posłużyłem się automatem do chleba :) Wrzuciłem wszystkie składniki i uruchomiłem program. Jak już się wymieszało to zatrzymałem maszynę i przełożyłem wyrobione ciasto do foremki wysmarowanej tłuszczem. Chociaż prawda jest taka, że chyba lepiej jest przełożyć do dwóch foremek, bo ciasto nieprawdopodobnie rośnie! Mi po niecałych 30 minutach wystawało z formy z dobre 5 centymetrów! A może i więcej. W końcu drożdży jest całkiem sporo i powinno dać mi to do myślenia. Niestety nie dało... Tak więc włóżmy ciasto do dwóch keksówek, pewnie będzie go ze dwa-trzy centymetry na dnie (to tylko pół kilo mąki i dlatego zasugerowałem się jedną foremką) i zostawmy na godzinę do wyrośnięcia w ciepłym miejscu. Powinno wyrosnąć całkiem obficie. A potem już tylko wsadzamy na 40 minut do piekarnika nagrzanego do 200 stopni.
Źródło:http://www.chleby.info/2010/12/chleb-z-serem-i-sokiem-pomidorowym.html