Wykonanie
Dzisiaj mam dla Was propozycje przepisu na
chałkę, ale nie słodką a wytrawną. Przepis ten pochodzi ze Szwajcarii, gdzie ten rodzaj
pieczywa jest nazywany "zupfe" i jest tradycyjnie pieczony w weekendy. Ja zmodyfikowałam troszkę przepis i dodałam
ser żółty emmentaler.
Chałka jest w smaku zupełnie inna, ale smaczna.Ja bym ją podała z zupą kremem albo różnymi pastami. Zachęcam Was do spróbowania tego rodzaju
pieczywa.Ja z pewnością jeszcze upiekę taką
chałkę. Lubię poznawać nowe smaki.Zapraszam :-)Składniki:- 350 g
mąki pszennej- pół łyżeczki
soli- 20 g świeżych
drożdzy- 2 łyżki ciepłej
wody- 150 g kwaśniej
śmietany (ja dałam 18%)- 1
jajko- 50 g miękkiego
masła- 70 g
sera żółtego - emmentalerWykonanie:
Drożdże należy rozprowadzić w wodzie.
Śmietanę musimy podgrzać w rondelku do 37 stopni i dodać do niej
drożdże, wymieszać. Do miski wsypać
mąkę, dodać
jajko i
śmietanę z
drożdżami.
Ser zetrzeć na tarce i dodać do ciasta. Wyrobić ciasto i przełożyć do lekko natłuszczonej
oliwą miski. Przykryć i odstawić do wyrośnięcia na 1,5 godziny. Ciasto podzielić na 3 części i uformować
chałkę, przełożyć na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i odstawić jeszcze na 40 minut.Posmarować rozbełtanym
jajkiem i piec w nagrzanym piekarniku w temperaturze 190 stopni przez 30-35 minut do zarumienienia, przestudzić. Podawać z
masłem, pastami, do zupy.Smacznego :-)