ßßß Cookit - przepis na Chleb wieloziarnisty III

Chleb wieloziarnisty III

nazwa

Wykonanie

Pszenno-żytni chlebek. Bardzo dobry, bardzo syty, bardzo zdrowy - taką przynajmniej mam nadzieję :)
Składniki:
250 g mąki pszennej pełnoziarnistej
250 g mąki żytniej pełnoziarnistej
50 g drożdży
3 lyżki ziaren słonecznika
150 g jogurtu naturalnego
łyżeczka soli
Obydwa rodzaje mąki przesiewamy do miski. dodajemy sól, mieszamy ze sobą. Robimy wgłębienie, do środka wkruszamy drożdże i wlewamy pół szklanki letniej wody. Lekko mieszamy z częścią mąki i zostawiamy na 10 minut, aby rozczyn wyrósł.
Po tym czasie wsypujemy ziarno słonecznika, wlewamy jogurt i 1/3 szklanki letniej wody. Wszystkie składniki wyrabiamy na gładkie ciasto, tak mniej-więcej 20-25 minut.
Po wyrobieniu ciasta miskę przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na 90 minut do wyrośnięcia. Następnie krótko wyrabiamy ciasto i przekładamy je do natłuszczonej podłużnej formy. Znowu przykrywamy ściereczką i raz jeszcze odstawiamy na 90 minut.
Piekarnik rozgrzewamy do 200 stopni, wkładamy foremkę z chlebem i pieczemy 20 minut. Następnie zmniejszamy temperaturę do 170 stopni i pieczemy jeszcze 30 minut. Wyjmujemy chleb z piekarnika, zostawiamy do ostygnięcia i wyjmujemy z formy.
Źródło:http://www.chleby.info/2010/12/chleb-wieloziarnisty-iii.html