Wykonanie
W ubiegłym roku w ramach mojej akcji Kuchnia skandynawska przygotowałam pyszny
chleb z
orzechami . Ten który przedstawiam Wam dziś nie jest aż tak bogaty w składniki i aromaty, ale ma również wiele walorów, przed wszystkim jest bardzo soczysty dzięki dodatkowi
jogurtu i
miodu.Przepis pochodzi z książki Kuchnia skandynawska Teresy Cichowicz-Porady, z której już niejednokrotnie korzystałam i polecam.
Składniki (2 sztuki):1/2 l
jogurtu naturalnego lub kwaśnego
mleka50 g
drożdży1/2 łyżki
soli2 łyżki
miodu2 i 4/5 szklanki
mąki żytniej2 i 1/2 szklanki
maki pszennej + nieco do podsypywania1.
Jogurt należy podgrzać nieco i rozetrzeć z
drożdżami w misce. Dodać
sól, płynny
miód i rozmieszać.2. Wsypać
mąkę żytnią i wyrobić. Następnie dodać
mąkę pszenną i dobrze wyrobić. Zostawić na ok. 30 minut do podrośnięcia.3. Wyłożyć na stolnicę, wyrobić i podzielić na 2 części. Uformować dwie kule.4. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia i położyć na niej dwa okrągłe
chlebki. Zostawić na ok. 45 minut do wyrośnięcia.5. Kilka
razy nakłuć każdy bochenek i wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 °C na 30 minut.6. Ostudzić chwilę na kratce, dalej studzić pod ściereczką – dzięki temu
chleb pozostanie soczysty.Ten
chleb świetnie nadaje się jako dodatek do wielu potraw i materiał na grzanki.To już drugi wpis do mojej akcji Kuchnia skandynawska 2013 oraz pierwszy do akcji Domowe
pieczywo drożdżowe.