Wykonanie
Chyba nie ma nic lepszego jak własnoręcznie zrobione
pieczywo.Pachnie w całym domu, smakuje obłędnie!Polecam!SKŁADNIKI:- 1 kg
mąki pszennej babuni- 20 g
drożdży świeżych- 2 g
soli- 6 łyżek
miodu- 1 łyżeczka
cukru do rozczynu- 600 ml ciepłego
mleka 3,2% tłuszczu- garść pestek z dyni
Mąkę przesyp do miski, zrób dołeczek dodaj pokruszone
drożdże,
cukier i część ciepłego
mleka, Wymieszaj i dostaw na 20 minut. Po tym czasie dodaj pozostałe składniki i wyrób ciasto. Ciasto powinno być elastyczne i miękkie. Przykryj ściereczką i odstaw na godzinę. Ciasto podwoi swoją objętość. Uformuj z małych kuleczek bułeczki i ułóż na blaszce.Odstaw na 20 minut.Wstaw do nagrzanego piekarnika.Temp. 220 stopni C. Czas pieczenia 35- 40 minut.Pięknego dnia!Smacznego!