Wykonanie
Nic nie zastąpi domowych , chrupiących ,świeżych bułeczek, Warto więc od czasu do czasu zafundować swojej rodzinie taka przyjemność. Dzisiaj propozycja
bułek grahamek posypanych
ziarnami słoneczniki i
siemienia lnianego. Przepis naprawdę prosty, warto spróbować.
SKŁADNIKI:Ok. 12 małych bułeczek30 dag.
mąki graham25 dag.
mąki pszennej50 g.
drożdży świeże lub mała paczka instant - suszoneok. 300 ml.
mleka1,5 łyżeczki
soli1 łyżeczka
cukru1 łyżka
miodu4 łyżki
olejuWYKONANIE
Mąkę mieszamy z
drożdżami instant, jeśli mamy świeże to rozcieramy z łyżeczką
mąki, szczyptą
soli,
cukru oraz odrobiną
mleka.Wlewamy na
mąkę i leciutko oprószamy
mąką, czekamy aż chwilę podrosną.Dodajemy
sól,
cukier,
miód. Wyrabiamy ciasto. Ja robię to ręką, muszę czuć to ciasto.Kiedy odstaje już od ręki wlewamy
olej i jeszcze chwilę wyrabiamy.Odstawiamy do wyrośnięcia na ok. 40 min.Z ciasta wyrabiamy ręką małe bułeczki, układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.Smarujemy
białkiem , posypujemy
słonecznikiem, lub dowolnym ziarnem.
Bułki zostawimy na blaszce, aż chwilę podrosną.Pieczemy w 180 stopniach ok. 30-40 min
SMACZNEGO Czekam na Państwa opinie i cenne rady. Jeśli zostawicie tutaj swój ślad, łatwiej mi będzie trafić do Was.