Wykonanie
Wspaniałe, mięciutkie
bułki, bardzo polecam !
400 gram
mąki pszennej220 gram
mąki kukurydzianej300 ml ciepłego
mleka1 płaska łyżeczka
cukru50 gram
miodu25 gram
drożdży1,5 łyżeczki
soli50 ml
olejuW ciepłym
mleku rozprowadzić
drożdże, dodać
cukier i łyżkę
mąki, odstawić do podrośnięcia na 15 minut.
Mąki przesiać razem, dodać wyrośnięty rozczyn,
miód,
olej,
sól i wyrobić elastyczne ciasto, odstawić w ciepłe miejsce na 40 minut. Po tym czasie ciasto odgazować, podzielić na 12-14 części, uformować bułeczki, poukładać na blasze z pergaminem, zostawić na 15 minut do napuszenia, ja jedne posmarowałam rozkłóconym
jajem, a drugie posmarowałam
mlekiem i obtoczyłam w
mące. Piec około 20 minut w temperaturze 190 stopni.