Wykonanie
Takie domowe
bagietki to świetny pomysł na imprezę. Wystarczy tylko naciąć je, wkładając w nacięcia nieco
masła czosnkowego i zapiec przez kilka minut. Będą świetne do
żurku i zup oraz domowych zapiekanek. Wprawdzie nie jadam ich często, ale wiem też, że domowe wypieki, bez polepszaczy i konserwantów to zupełnie inne
pieczywo, niż gotowy wypiek z supermarketu. I jeśli pragniemy zjeść fast – food i nie możemy się oprzeć, zróbmy właśnie taki domowy. Użyjmy świeżych składników, prawdziwego sosu i świeżych domowych surówek, a w rozsądnej ilości na pewno nam to nie zaszkodzi. I spełnimy swoją zachciankę bez wyrzutów sumienia.
Składniki500 g
mąki orkiszowej, najlepiej razowej + nieco do podsypania
bułek1 szklanka ciepłego
mleka roślinnego (owsiane,
ryżowe) czyli 250 ml3 łyżki "miękkiego"
oleju kokosowego1 łyżeczka
soliRozczyn
drożdżowy25 g świeżych
drożdży lub 9 g suszonych1 czubata łyżka
mąki orkiszowej¼ szklanki ciepłego
mleka roślinnego1 łyżeczka nierafinowanego
cukru lub
mioduPrzygotowanieSkładniki rozczynu wymieszać w naczyniu o pojemności około 300 ml i pozostawić w ciepłym miejscu, aż
drożdże powiększą swoją objętość kilkakrotnie i wypełnią całe naczynie. W dużej misce wymieszać
mąkę z
solą. Dodać
olej kokosowy, ciepłe
mleko i rozczyn
drożdżowy. Przez kilka minut energicznie ugniatać ciasto, aż stworzy jednolitą strukturę, a ciasto zacznie „odchodzić” od ręki. Odstawić na około 45 minut w ciepłe miejsce, aż ciasto podwoi objętość. Wówczas jeszcze raz wyrobić ciasto i podsypując lekko
mąką uformować 4 niezbyt grube wałeczki i ułożyć je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, zachowując odstępy, aby ciasto mogło rosnąć. Posypać z wierzchu odrobiną
mąki i przykryć ściereczką. Pozostawić na około 10 minut w cieple, aby
bagietki ładnie wyrosły (powinny podwoić objętość). Gdy to się stanie, posmarować
bułki z wierzchu
mlekiem i za pomocą noża naciąć
bagietki na ukos, aby miały ładny wzór po upieczeniu. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180˚C i piec 30 minut na środkowej półce, aż
bagietki zrumienią się od
spodu i z wierzchu.