Wykonanie
Bardzo polecam Wam te bułeczki, bo i ciasto świetne, puszyste, delikatne; i smak idealny. Dodałam do ciasta sporo
prażonej cebulki od Skworcu, więc nie tylko bardzo dobrze smakują, ale również cudnie pachną. Zaliczam je do moich najlepszych bułeczkowych wypieków :)
Składniki na 16 sztuk :zaczyn :40 g. świeżych
drożdży1 łyżka
cukru1 łyżka
mąki pszennejkilka łyżek ciepłej
wodyCiasto :3 szklanki
mąki pszennej T 5001/3 szklanki
oleju1,5 płaskiej łyżeczki
solido 1,5 szklanki ciepłej
wody10-12 łyżek
prażonej cebulki, polecam SkworcuDodatkowo :
mąka do podsypania
mleko do posmarowania
bułekPrzygotowanie :Rozcieram
drożdże z
cukrem,
mąką i
wodą, odstawiam w ciepłe miejsce do wyrośnięcia (najczęściej wstawiam miseczkę z zaczynem do garnka z ciepłą
wodą) na ok. 15 minut.Przesiewam
mąkę do dużej miski, dodaję wyrośnięty zaczyn,
sól,
olej,
cebulkę i szklankę
wody - łączę składniki w całość (dolewam
wodę w miarę potrzeb- ciasto ma być dość miękkie). Wyrabiam ciasto na podsypanej lekko
mąką stolnicy, dzielę na 16 części. Z każdej robię kulkę, układam wszystkie na wyłożonej papierem blasze, każdą smaruję
mlekiem. Wstawiam blachę do piekarnika nagrzanego do 50 stopni C, pozwalam przez 30 minut by
bułki trochę podrosły. Zwiększam temperaturę do 215 stopni i piekę aż będą rumiane, a po postukaniu w spód będzie słychać głuchy odgłos (ok. 20 minut).Przepis autorski.