ßßß Cookit - przepis na Chleb jogurtowy ze słonecznikiem

Chleb jogurtowy ze słonecznikiem

nazwa

Wykonanie

Pomysł na taki chlebek znalazłam tutaj ..u mnie w sumie obyło się bez smarowania żółtkiem i posypywania pestkami..ale i tak chlebek był pyszny..
20 g drożdży
1,5 szkl.jogurtu naturalnego
100 ml wody gotowanej (letniej)
60 dkg mąki
1 łyżka (płaska) soli
1 łyżeczka cukru
10 dkg ziaren słonecznika
Drożdże, cukier, 100 ml wody i 4 łyżki mąki wymieszać i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.Do reszty mąki, dodać sól i ziarna słonecznika, wlać jogurt oraz wyrośnięty zaczyn. Wyrobić ciasto.Jeżeli ciasto jest zbyt lepkie lub zbyt suche , można dodać 2- 3 łyżki mąki lub trochę przegotowanej wody .Gotowe ciasto odstawić do wyrośnięcia[ u mnie rosło w misce Tupperware]. Wrośnięte przełożyć do formy natłuszczonej oliwą. [ u mnie naczynie żaroodporne wyłożone papierem] i odstawić do wyrośnięcia na 1/2 godziny.Chleb piec w nagrzanym piekarniku do temperatury 220 stopni około 30 minut, następnie obniżyć temperaturę na 190 stopni, chleb nakryć folią aluminiową i dopiec przez 20 minut.
Źródło:http://mojekucharzenie-bozena-1968.blogspot.com/2015/05/chleb-jogurtowy-ze-sonecznikiem.html