Wykonanie
Składniki
mąka pełnoziarnista, 2 szklanki
mąka pełnoziarnista 3 zboża, 2 i 1/2 szklanki
drożdże suche, 10 gram
sól, 2 i 1/4 łyżeczki
cukier, 2 i 1/4 łyżeczkiciepła
woda, około 1 szklankiSposób przygotowania1. Obie
mąki,
drożdże,
sól i
cukier wsypać do dużej miski, wymieszać. Stopniowo dolewać
wodę. Połączyć składniki w gładką masę i wyrabiać przez 10-15 minut. W razie potrzeby dosypać
mąki lub dolać
wody. Całość zasypać
mąką, przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do podwojenia objętości.2. Ciasto podzielić na 10 równych części. Każdą delikatnie rozpłaszczyć, brzegi zwinąć do środka, tworząc sakiewkę. Czynność powtórzyć. Następnie każdą część uformować w rulon. Tak przygotowane
pieczywo przełożyć na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia, przykryć ściereczką i odstawić do napuszenia (około 30 minut).3. Piec w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni na funkcji góra-dół przez 15-20 minut.