ßßß
Składnikimąka pełnoziarnista, 2 szklankimąka pełnoziarnista 3 zboża, 2 i 1/2 szklankidrożdże suche, 10 gramsól, 2 i 1/4 łyżeczkicukier, 2 i 1/4 łyżeczkiciepła woda, około 1 szklankiSposób przygotowania1. Obie mąki, drożdże, sól i cukier wsypać do dużej miski, wymieszać. Stopniowo dolewać wodę. Połączyć składniki w gładką masę i wyrabiać przez 10-15 minut. W razie potrzeby dosypać mąki lub dolać wody. Całość zasypać mąką, przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do podwojenia objętości.2. Ciasto podzielić na 10 równych części. Każdą delikatnie rozpłaszczyć, brzegi zwinąć do środka, tworząc sakiewkę. Czynność powtórzyć. Następnie każdą część uformować w rulon. Tak przygotowane pieczywo przełożyć na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia, przykryć ściereczką i odstawić do napuszenia (około 30 minut).3. Piec w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni na funkcji góra-dół przez 15-20 minut.