ßßß Cookit - przepis na Chleb pszenno-żytni ze słonecznikiem

Chleb pszenno-żytni ze słonecznikiem

nazwa

Wykonanie

Tak mi zasmakował chleb pieczony w naczyniu żaroodpornym, że zrobiłam go znowu, tym razem pokombinowałam ze składnikami. Dodałam mąkę żytnią i ziarna słonecznika. Wyszedł jeszcze lepszy niż ten pierwszy, tak przynajmniej oznajmił mi mój mężulek jak go zjadł, taki świeży i z chrupiącą skórką, posmarował tylko masłem i za chwilkę połowy nie było.
Powiem szczerze, że mi też smakował bardziej, jestem przyzwyczajona to chleba z dodatkami, nie jadamy za czesto samego pszennego. Polecam Wam spróbowanie tego przepisu. Zastanawiam się jeszcze nad zakupem koszyka do wyrastania chleba, ma ktoś ? Warto go kupić ? Ja widzę takie koszyki często na blogach właśnie w przepisach na chlebki.
Zapraszam na kromeczkę :-)
Składniki:
- 250 g mąki pszennej typ 500 Młyn Kopytowa
- 200 g mąki żytniej Młyn Kopytowa
- łyżeczka soli
- łyżeczka cukru
- 4 łyżki ziaren słonecznika
- 20 g świeżych drożdży
- 300 g zimnej wody
Wykonanie:
Do miski wsypać mąki, sól i cukier, ziarna słonecznika, w zimnej wodzie wymieszać drożdże i dodać do miski, wymieszać drewnianą łyżką lub ręką. Miskę przykryć ściereczką i odstawić na 13 godzin. Ja zarobiłam chleb wieczorem i zostawiłam na noc. Następnie ciasto przełożyć na blat lub stolnicę wysypaną mąką i złożyć kilka razy jak kopertę, uformować kulę i włożyć do miski jeszcze na 30 minut, przykryć ściereczką. Po tym czasie wstawić piekarnik na temperaturę 200 stopni i włożyć do nagrzania naczynie żaroodporne z pokrywką, 5-10 minut wystarczy. Naczynie wyjąć z piekarnika obsypać na dnie mąką, włożyć chleb i zamknąć pokrywkę. Zwiększyć temperaturę do 240 stopni i piec chleb w naczyniu przez 30 minut, następnie pokrywę zdjąć i piec jeszcze chleb przez 15 minut. Wyjąć naczynie, wyjąć chelb, bez problemu wychodzi i studzić na kratce.
Smacznego :-)
Źródło:http://kulinarneszalenstwamaniusi.blogspot.com/2014/11/chleb-pszenno-zytni-ze-sonecznikiem.html