ßßß Cookit - przepis na Chleb codzienny

Chleb codzienny

nazwa

Wykonanie

Chleb codzienny, czyli taki, który robię najczęściej. Ten chleb jest przyjemny w wykonaniu, o zwartym miąższu, który smakuje jak z pobliskiej piekarni. Zawsze się udaje i nie wymaga szczególnych zabiegów. Zapraszam dziś na domowy chleb, chleb, który długo utrzymuje świeżość. Jak długo? Nie mam pojęcia, bardzo szybko znika...
Składniki:
faza I:
150g mąki żytniej
350g wody
80g aktywnego zakwasu pszennego
40g naturalnego jogurtu
faza II:
560g mąki pszennej chlebowej
1 łyżeczka drożdży
2 łyżeczki soli
1 łyżeczka cukru
Przygotowanie:
Wodę wymieszać z mąką, dodać zakwas i jogurt. Przykryć i odstawić na minimum godzinę w ciepłe miejsce. Następnie dodać mąkę, drożdże, sól i cukier. Wyrobić ciasto. To chleb o cieście dosyć zwartym, wygodnym do wyrabiania.
Odstawić do wyrośnięcia.
Wyrośnięte ciasto odpowietrzyć: wyjąć na deskę, przycisnąć równo, powstały placek złożyć na trzy i całość jeszcze raz na pół. Uformować dwa średnie bochenki lub trzy mniejsze (ja swoje piekę w keksówce, ciasto dzielę na 3 części). Włożyć do blaszek i odstawić do ponownego wyrośnięcia.
Chleb piec w temperaturze 190 - 200 C, przez ok 30 minut.
Ok 10 minut przed pieczeniem można wstawić do piekarnika naczynie z odrobiną wody. Wtedy chleb wkładamy do piekarnika z odrobiną pary. Taka czynność zapobiegnie zbyt mocnemu przypieczeniu się skórki, będzie miękka i chrupiąca.
Smacznego :)
Źródło:http://kuchniawhisper.blogspot.com/2012/08/chleb-codzienny.html