Wykonanie
Chleb codzienny, czyli taki, który robię najczęściej. Ten
chleb jest przyjemny w wykonaniu, o zwartym miąższu, który smakuje jak z pobliskiej piekarni. Zawsze się udaje i nie wymaga szczególnych zabiegów. Zapraszam dziś na domowy
chleb,
chleb, który długo utrzymuje świeżość. Jak długo? Nie mam pojęcia, bardzo szybko znika...
Składniki:faza I:150g
mąki żytniej350g
wody80g aktywnego zakwasu pszennego40g
naturalnego jogurtufaza II:560g
mąki pszennej chlebowej1 łyżeczka
drożdży2 łyżeczki
soli1 łyżeczka
cukruPrzygotowanie:
Wodę wymieszać z
mąką, dodać zakwas i
jogurt. Przykryć i odstawić na minimum godzinę w ciepłe miejsce. Następnie dodać
mąkę,
drożdże,
sól i
cukier. Wyrobić ciasto. To
chleb o cieście dosyć zwartym, wygodnym do wyrabiania.Odstawić do wyrośnięcia.Wyrośnięte ciasto odpowietrzyć: wyjąć na deskę, przycisnąć równo, powstały placek złożyć na trzy i całość jeszcze raz na pół. Uformować dwa średnie bochenki lub trzy mniejsze (ja swoje piekę w keksówce, ciasto dzielę na 3 części). Włożyć do blaszek i odstawić do ponownego wyrośnięcia.
Chleb piec w temperaturze 190 - 200 C, przez ok 30 minut.Ok 10 minut przed pieczeniem można wstawić do piekarnika naczynie z odrobiną
wody. Wtedy
chleb wkładamy do piekarnika z odrobiną pary. Taka czynność zapobiegnie zbyt mocnemu przypieczeniu się skórki, będzie miękka i chrupiąca.Smacznego :)