ßßß Cookit - przepis na Chleb bez zagniatania

Chleb bez zagniatania

nazwa

Wykonanie

Ten chleb nie wymaga długiego, żmudnego wyrabiania, należy go pozostawić na noc, a sam nam wyrośnie :)
Składniki :
3 szklanki mąki pszennej typ 650, u mnie 1 tortowej + 2 pszennej typ 650
1 łyżeczka soli i łyżeczka miodu
1 łyżka oliwy
1 i 1/3 szklanki wody
pół łyżeczki drożdży instant lub około 8 g świeżych
2 garście ziaren słonecznika
Przygotowanie :
Mąkę, sól, drożdże i ziarno słonecznika wsypujemy do miski, wlewamy wodę z rozpuszczonym miodem i oliwą, mieszamy do połączenia składników - ciasto będzie się lepić, ale tak ma być, wyrabiać jeszcze chwilę łyżką drewnianą
Ciasto przykrywamy ściereczką i pozostawiamy na 13-17 godz. do wyrośnięcia
Na drugi dzień wyjmujemy ciasto mokrymi rękami na oprószoną stolnicę i formujemy bochenek, układamy na ściereczce dobrze oprószonej mąką i zostawiamy na następne 2 godz.
Wyrośnięty bochenek przekładamy ostrożnie do oprószonej mąką foremki i do nagrzanego piekarnika do 240*C, przykrywamy pokrywką na 25 min.
Po tym czasie zdejmujemy ostrożnie pokrywkę i dopiekamy jeszcze przez 15 min.
Świetny ze smalcem :)
. przepis stąd
W przepisie polecano by naczynie do pieczenia było nagrzane, ale ja przekładałam chleb do szklanego naczynia żaroodpornego , które wcześniej nie nagrzewałam.
Chlebek był mały, dlatego następnym razem upiekę go z podwójnej porcji, ewentualnie z półtorej porcji składników.
Źródło:http://prostepotrawy.blogspot.com/2015/12/chleb-bez-zagniatania.html