ßßß
Drożdże i miód rozmieszać z ciepłą wodą. Odstawić na 10 minut, aż podrosną (płyn powinien być w większym naczyniu, żeby nie wykipiał).2 szklanki mąki, sól, oliwę oraz wyrośnięte drożdże łączymy ze sobą. Wykładamy wymieszane ciasto na stolnicę i dodajemy tyle mąki, by powstała nam jednolite elastyczne ciasto, które łatwo się wyrabia i nie klei do rąk (u mnie wystarczyło dodać jeszcze pół szklanki mąki).Z ciasta uformować kulę i włożyć do wysmarowanej olejem miski. Wierz ciasta również smarujemy lekko olejem. Miskę przykrywamy czystą ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce, aż ciasto podwoi swoją objętość (ok. 30-45 minut).Następnie wyciągamy ciasto z miski, na posypanej mąką stolnicy wyrabiamy jeszcze 2 razy. Dzielimy ciasto na dwie części (lub więcej jeśli chcemy zrobić cienkie ciasto).
Blachę wykładamy papierem do pieczenia, posypujemy mąką (u mnie kukurydziana), wykładamy na nią ciasto. Wierzch ciasta (tam gdzie będziemy wykładać nadzienie, by zapobiec nasiąkaniu ciasta składnikami) smarujemy oliwą, następnie smarujemy pizzę sosem pomidorowym, układamy składniki nadzienia i odstawiamy pizzę na 20 minut, by jeszcze podrosła.Wkładamy ciasto do nagrzanego do 220°C piekarnika i pieczemy aż ciasto się zarumieni - ok. 8-10 minut.
Przepis na pizzę przygotowałam w ramach wspólnego wypiekania wraz z innymi blogerami. Zapraszam do zobaczenia jakie pizze zaproponowali: Mops, Bartoldzik, Panna Malwinna, Martynosia .