ßßß Cookit - przepis na Chleb pszenny z ziarnami (na zakwasie)

Chleb pszenny z ziarnami (na zakwasie)

nazwa

Wykonanie

Z tego przepisu upiekłam swój pierwszy chleb na zakwasie . Aż trudno uwierzyć, że od tego czasu minęło już 5 lat. Ile chlebów powstało? A kto to wie? Na pewno setki. Jedne lepsze, drugiej mniej udane. Na pewno wszystkie zdrowsze i smaczniejsze od tych sklepowych. Po 5 latach powróciłam znowu do przepisu Liski, ale delikatnie go zmodyfikowałam. Podaję ilość na 2 bochenki.
Składniki:
800 g mąki pszennej typ 550
200 g mąki pszennej typ 2000
2 płaskie łyżeczki soli
600 g wody
4 g drożdży instant
300 g zakwasu żytniego
3 garści nasion słonecznika (uprażonych)
Wykonanie:
Mąkę, drożdże, zakwas, sól i wodę wymieszać dokładnie i wyrobić elastyczne ciasto. Następnie dodać nasiona słonecznika i wymieszać tak, aby nasiona były równomiernie rozłożone w cieście. Uformować kulę, nakryć i odstawić w misce pod przykryciem na około 2 - 3 godziny (ciasto ma podwoić objętość). Wyrośnięte ciasto odgazować i podzielić na 2 równe części. Z każdej uformować bochenek. Przełożyć do kosza, nakryć i ponownie odstawić do wyrastania.
Piekarnik rozgrzać do 210 stopni. Chleb przełożyć na blachę piekarnika (u mnie piekł się na kamieniu) i piec przez około 40 minut. Ostudzić na kratce.
Źródło:http://stokolorowkuchni.blox.pl/2014/11/Chleb-pszenny-z-ziarnami-na-zakwasie.html