ßßß Cookit - przepis na Bułki "z przedziałkiem"

Bułki "z przedziałkiem"

nazwa

Wykonanie

Zaczyn drożdżowy:
175 g mąki pszenna typ 650
150 ml woda
1 plaska łyżeczka drożdży instant (ok. 6 g drożdży świeżych)
Ciasto:
375 g mąka pszenna typ 550 lub 650
cały zaczyn jw.
ok 300 ml wody
3/4 łyżeczka drożdży (dałam tylko pół łyżeczki = ok. 4g świeżych)
1,5 łyżeczka soli
Glazura:
1 łyżka maki kartoflanej wymieszana z odrobiną wody
Składniki zaczynu wrzucić do miski i dobrze wymieszać, aby powstało gładkie ciasto. Miskę przykryć ściereczką i pozostawić do wyrośnięcia na 1 - 2 godz.
Na stolnicę przesiać mąkę, dodać sól, zaczyn i mieszając powoli wlewać wodę, cały czas mieszając ciasto. Wyrabiać ok 10 min. Powinno powstać elastyczne gładkie ciasto, odstające ręki. Uformować kulę, podsypać mąką, przykryć ściereczką i pozostawić do wyrośnięcia na ok. 1 - 1,5 godz.
Ciasto odgazować, NIE UGNIATAĆ, podzielić na 12 części i formować tak, aby uzyskać okrągłe bułeczki. Ułożyć na blasze wyłożonej papierem. Przykryć, odstawić do wyrośnięcia na ok. 1 godz.
W międzyczasie piekarnik nagrzać do 220°C.
Każdą wyrośniętą bułeczkę przepołowić naciskając tępym końcem noża nie do końca, ale tak, aby połówki były połączone jedynie cienką warstwą ciasta. Bułeczki wraz z zagłębieniem posmarować glazurą.
Piec ok. 20 min. do lekkiego zbrązowienia.
Źródło przepisu : Chleb - moja domowa piekarnia
Źródło:http://kuchniabetti.blogspot.com/2013/08/buki-z-przedziakiem.html