Wykonanie

Miałam
plan. Zrobię wieczorem ciasto, a rano uraczę Chłopaków aromatycznymi racuszkami. Po wyrośnięciu usmażyłam jednego i
plan wziął w łeb. Powyłazili z "dziur", bo zapach zdominował wszystko co robili. Wysmażyłam całe ciasto, wyszło dwadzieścia małych racuszków, kilka zostało na rano. Zrobiłam z nich słodkie kanapeczki, przełożone
porzeczkową konfiturą.Składniki:50 g
suszonych jabłek220 ml gorącego
mleka50 g stopionego
masła120 g
serka wiedeńskiego1
jajko20 g świeżych
drożdży200 g
mąki pszennejOwoce zalać gorącym
mlekiem i poczekać, aż spęcznięją. Przecedzić przez sito.
Mleko ostudzić i wymieszać z
drożdżami i łyżką
mąki. Susz zmiksować. Do wyrośniętego zaczynu dodać rozmącone
jajko, przesianą
make, zmiksowane
jabłka, rozkruszony
ser i stopione
masło. Wyrobić drewnianą łyżką ciasto I odstawić, aż wyraźnie podrośnie. Smażyć racuszki na rozgrzanym
oleju kokosowym lub
maśle klarowanym. Podać polane
syropem klonowym. Zimne racuszki można przełożyć ulubioną
konfiturą.