Wykonanie
WEKASkładniki (1 sztuka):rozczyn
drożdżowy550 g
mąki pszennej250 ml
mleka1
jajko30 g
masła2 łyżeczki
soliPrzygotowujemy rozczyn
drożdżowy.
Mąkę przesiewamy do dużej miski.
Jajko rozmącamy w
mleku i wlewamy mieszaninę do miski. Dodajemy rozczyn,
masło i
sól. Ciasto zarabiamy do momentu, aż przestanie się kleić do miski i rąk (gęstość regulujemy
mąką). Przenosimy je do nowej miski wysmarowanej
oliwą. Przykrywamy ciasto suchą ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na około 1 godzinę, żeby podwoiło swoją objętość.Następnie przenosimy ciasto do wysmarowanej
oliwą i oprószonej
bułką tartą, formy (u mnie keksówka). Blaszkę przykrywamy ponownie ściereczką i odkładamy w ciepłe miejsce, do czasu, aż ciasto nie uniesie szmatki (ciasto jest gotowe do pieczenia).Pieczemy wekę w piekarniku nagrzanym do 180*C przez 30 minut (najlepiej na najniższym poziomie).
Bułka powinna zarumienić się od góry. Gdy nieco przestygnie obrysowujemy ją nożem i wykładamy na kratkę do przestudzenia.