ßßß Cookit - przepis na WEKA

WEKA

nazwa

Wykonanie

WEKA
Składniki (1 sztuka):
rozczyn drożdżowy
550 g mąki pszennej
250 ml mleka
1 jajko
30 g masła
2 łyżeczki soli
Przygotowujemy rozczyn drożdżowy.
Mąkę przesiewamy do dużej miski. Jajko rozmącamy w mleku i wlewamy mieszaninę do miski. Dodajemy rozczyn, masło i sól. Ciasto zarabiamy do momentu, aż przestanie się kleić do miski i rąk (gęstość regulujemy mąką). Przenosimy je do nowej miski wysmarowanej oliwą. Przykrywamy ciasto suchą ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na około 1 godzinę, żeby podwoiło swoją objętość.
Następnie przenosimy ciasto do wysmarowanej oliwą i oprószonej bułką tartą, formy (u mnie keksówka). Blaszkę przykrywamy ponownie ściereczką i odkładamy w ciepłe miejsce, do czasu, aż ciasto nie uniesie szmatki (ciasto jest gotowe do pieczenia).
Pieczemy wekę w piekarniku nagrzanym do 180*C przez 30 minut (najlepiej na najniższym poziomie). Bułka powinna zarumienić się od góry. Gdy nieco przestygnie obrysowujemy ją nożem i wykładamy na kratkę do przestudzenia.
Źródło:http://www.limonkowy.com/2014/02/weka.html