ßßß Cookit - przepis na Zawijane bułki z kajmakiem

Zawijane bułki z kajmakiem

nazwa

Wykonanie

Dzisiaj zapraszam Was na coś pysznego i słodkiego. Takie zakręcone bułeczki. Są w naszym domu już od lat i robimy je z różnymi nadzieniami. Teraz zrobiłam je z kajmakiem. Takie bułeczki uwielbiają moje chłopaki a największym ich fanem jej mój tato. Zawsze jak jedziemy do moich rodziców, albo oni przyjeżdżają do nas to robię takie bułeczki, no prawie zawsze bo mój tato lubi także inne moje smakołyki. Nawet mój psiak, który zawsze mi pomaga w kuchni, czytaj asystuje, dostaje kawałek. Bułeczki powstały już jakiś czas temu, ale przeleżały zapomniane i dzisiaj je odkopałam.
Zapraszam :-)
Składniki:
- 600 g mąki pszennej
- 80 g masła
- 300 g mleka
- 1 jajko
- 30 g świeżych drożdży
- szczypta soli
- kajmak
- rozbełtane jajko do posmarowania
Wykonanie:
Do miski wlewamy ciepłe mleko (max 37 stopni) i dodajemy pokruszone drożdże, mieszamy i odstawiamy na chwilkę. Następnie dodajemy roztopione i lekko ciepłe masło. Mieszamy i dodajemy jajko i mąkę, oraz szczyptę soli. Wyrabiamy ciasto przez chwilę i odstawiamy przykryte ściereczką na 1,5 godziny. Następnie ciasto dzielimy na 2 części i rozwałkowujemy na dwa owalne placki. Smarujemy kajmakiem po całości i zwijamy jak roladę. Dzielimy na części - wielkość zależy od nas, jeżeli chcemy mieć mniejsze bułeczki to podzielmy na 16 części a jak większe to na 10. Bułeczek z porcji wychodzi 20-32. Bułeczki układamy na blaszkach (dwóch) wyłożonych papierem do pieczenia - nadzieniem na blaszkę i lekko spłaszczamy. Zostawiamy jeszcze na pół godziny, aby podrosły i smarujemy rozbełtanym jajkiem. Pieczemy w nagrzanym piekarniku, góra-dół przez 20-25 minut w temperaturze 180 stopni. Gotowe bułeczki studzimy na kratce, przechowujemy w pojemniku, bułki możemy mrozić.
Źródło:http://www.kulinarnamaniusia.pl/2015/09/zawijane-buki-z-kajmakiem.html