Wykonanie
Dzisiaj zapraszam Was na coś pysznego i słodkiego. Takie zakręcone bułeczki. Są w naszym domu już od lat i robimy je z różnymi nadzieniami. Teraz zrobiłam je z
kajmakiem. Takie bułeczki uwielbiają moje chłopaki a największym ich fanem jej mój tato. Zawsze jak jedziemy do moich rodziców, albo oni przyjeżdżają do nas to robię takie bułeczki, no prawie zawsze bo mój tato lubi także inne moje smakołyki. Nawet mój psiak, który zawsze mi pomaga w kuchni, czytaj asystuje, dostaje kawałek. Bułeczki powstały już jakiś czas temu, ale przeleżały zapomniane i dzisiaj je odkopałam.Zapraszam :-)Składniki:- 600 g
mąki pszennej- 80 g
masła- 300 g
mleka- 1
jajko- 30 g świeżych
drożdży- szczypta
soli- kajmak- rozbełtane
jajko do posmarowaniaWykonanie:Do miski wlewamy ciepłe
mleko (max 37 stopni) i dodajemy pokruszone
drożdże, mieszamy i odstawiamy na chwilkę. Następnie dodajemy roztopione i lekko ciepłe
masło. Mieszamy i dodajemy
jajko i
mąkę, oraz szczyptę
soli. Wyrabiamy ciasto przez chwilę i odstawiamy przykryte ściereczką na 1,5 godziny. Następnie ciasto dzielimy na 2 części i rozwałkowujemy na dwa owalne placki. Smarujemy
kajmakiem po całości i zwijamy jak roladę. Dzielimy na części - wielkość zależy od nas, jeżeli chcemy
mieć mniejsze bułeczki to podzielmy na 16 części a jak większe to na 10. Bułeczek z porcji wychodzi 20-32. Bułeczki układamy na blaszkach (dwóch) wyłożonych papierem do pieczenia - nadzieniem na blaszkę i lekko spłaszczamy. Zostawiamy jeszcze na pół godziny, aby podrosły i smarujemy rozbełtanym
jajkiem. Pieczemy w nagrzanym piekarniku, góra-dół przez 20-25 minut w temperaturze 180 stopni. Gotowe bułeczki studzimy na kratce, przechowujemy w pojemniku,
bułki możemy mrozić.