ßßß Cookit - przepis na Najlepsze bułki na świecie!

Najlepsze bułki na świecie!

nazwa

Wykonanie

Bułkowy post miał być jutro, ale stwierdziłam, że nie wytrzymam i dodam jeszcze dziś. Był już najlepszy chleb, teraz pora na bułki - musicie mi wierzyć na słowo - lepszych w życiu nie jadłam. Są tak mięciutkie, puszyste i idealne w smaku, że nie można się powstrzymać przed zjedzeniem kolejnej! Dolna skórka delikatnie chrupiąca, z wierzchu wprost idealna. Przepis jest bardzo łatwy w wykonaniu, ciasto samo odchodzi od rąk. Recepturę zaczerpnęłam z moich wypieków .
Składniki:
- 1 szklanka letniego mleka,
- 110 g rozpuszczonego i ostudzonego masła,
- 2 łyżki cukru,
- 2 roztrzepane jajka + jedno do wysmarowania,
- niecała łyżeczka soli,
- 4 szklanki mąki pszennej,
- 24 g świeżych drożdży.
Na początku robimy rozczyn z drożdży: do miski wsypujemy mąkę, robimy wgłębienie, do którego wrzucamy rozkruszone drożdże. Zasypujemy cukrem i 4 łyżkami mleka (z 1 szklanki). Zasypujemy mąką i przykrywamy miskę ścierką. Czekamy aż drożdże zaczną pracować. Po ok. 5 minutach dodajemy resztę składników i dokładnie mieszamy. Po chwili, gdy ciasto zaczyna tworzyć kulę, przekładamy na blat i starannie wyrabiamy (nie może być żadnych grudek, konsystencja ma być gładka i delikatna). Gotową kulę przekładamy do miski, przykrywamy ściereczką i czekamy do wyrośnięcia (ok. 40 min.).
Po tym czasie dzielimy ciasto na 12-16 części (u mnie 14), formujemy bułeczki (najlepiej sklejamy do spodu, czyli tworzymy w dłoniach placuszek i sklejamy go do spodu), kładziemy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia w odstępach ok. 1 cm od siebie. Całość przykrywamy i czekamy kolejne 45 minut do wyrośnięcia. Gdy bułeczki będą się już stykały, smarujemy rozkłóconym jajkiem i wkładamy do nagrzanego do 185 stopni piekarnika. Pieczemy 20-25 minut. Podczas pieczenia dość często zaglądamy, bo bułki mają tendencję do przypiekania. Wtedy warto je przykryć folią aluminiową - dzięki temu unikniemy przypieczenia. Studzimy na kratce. Smacznego!!!!!!
Źródło:http://dzikowiec-od-kuchni.blogspot.com/2012/02/najlepsze-buki-na-swiecie.html