Wykonanie
Bardzo puszyste i smaczne bułeczki. Równie smaczne kolejnego dnia. Polecam:)
Składniki na 8 bułeczek:1/2 szklanki letniego
mleka50 g miękkiego
masła1 łyżka
cukru1 roztrzepane
jajko1/4 łyżeczki
soli1 i 1/2 szklanki
mąki pszennej1/2 szklanki
mąki pszennej pełnoziarnistej15g świeżych
drożdżyZrobić zaczyn z
mleka,
cukru, łyżki
mąki i
drożdży i odstawić na kilka minut do wyrośnięcia. Wymieszać wszystkie składniki i zaczyn, wyrobić dokładnie, aż ciasto przestanie się kleić. Odstawić do podwojenia objętości w ciepłe miejsce. Po tym czasie podzielić ciasto i ukształtować bułeczki, ułożyć na blaszce w odstępach około 1cm i ostawić przykryte ściereczką w ciepłe miejsce do wyrośnięcia, aż się zetkną. Posmarować bułeczki
mlekiem lub
jajkiem i piec w temp. 180st. C przez około 20-25 min. Można przykryć folią aluminiową by nie spiekły się za mocno.Smacznego:)