ßßß Cookit - przepis na Najlepsze kluski na parze!!!

Najlepsze kluski na parze!!!

nazwa

Wykonanie

Uwierzycie, że nigdy wcześniej takich nie jadłam? Ja sama nie wiem jak to możliwe! Moje obawy były z tego powodu podwójne - po pierwsze, nie wiedziałam czy się udadzą, a po drugie, czy mi zasmakują. Powiem jedno: od dziś mogę jeść je codziennie! Jedynym minusem klusek na parze jest czas przygotowania, chociaż to zależy od wielkości garnka (mój mieścił na raz tylko 3). Okazuje się, że mój Mąż dobrze zna smak takich klusek - zwykle jadł je podane z gulaszem. Dziś proponuję wersję na słodko - z dżemem truskawkowym. Następnym razem zrobię wersję wytrawną. Przepis podpatrzyłam na blogu ChochElki, oczywiście nie obyło się bez moich zmian :)
Składniki na 18 klusek:
- 400 g mąki pszennej,
- 30 g świeżych drożdży,
- 250 ml ciepłego mleka,
- szczypta soli,
- 2 płaskie łyżki cukru,
- 2 jajka,
- 45 g stopionego masła.
1. Na początku do miski wrzucamy pokruszone drożdże, cukier i ciepłe mleko. Mieszamy trzepaczką, dodajemy 2 łyżki mąki. Zostawiamy na ok. 10 minut w ciepłym miejscu. Po tym czasie dodajemy pozostałe składniki, mieszamy trzepaczką dopóki się da. Potem przekładamy ciasto na blat i starannie wyrabiamy. Ciastową kulę wkładamy do miski, przykrywamy ściereczką i zostawiamy do wyrośnięcia (ok. 30 minut).
2. Ciasto wyjmujemy na blat, krótko wyrabiamy. Rozwałkowujemy na grubość ok. 2 cm.
3. Za pomocą szklanki wycinamy okrągłe placuszki. Pozostałe skrawki łączymy, wałkujemy i znów wycinamy placuszki - aż skończy się całe ciasto.
4. Kluski układamy na desce obficie posypanej mąką. Przykrywamy i zostawiamy do wyrośnięcia (ok. 10-15 minut).
5. Po wyrośnięciu układamy w garnku do gotowania na parze w sporej odległości od siebie (podczas gotowania zwiększą objętość). Gotujemy 10-12 minut pod przykryciem. Podajemy z dżemem, sosami owocowymi lub stopionym masłem i posypane cukrem. Smacznego!
Źródło:http://dzikowiec-od-kuchni.blogspot.com/2012/07/najlepsze-kluski-na-parze.html