Wykonanie
Wrzesień październik to okres , kiedy możemy zbierać
owoce dzikiej róży. Wprawdzie kolce nieco to utrudniają, ale efekt końcowy będzie wyśmienity. Dzika róża to
owoc bogaty w witaminę C i z powodzeniem zastąpią witaminy w tabletkach. Zawierają także mikroelementy, które pomagają leczyć choroby stawów i wzmacniają odporność organizmu. Jeśli teraz weźmiesz się do pracy, to nasze twoje
wino będzie gotowe za 3 miesiące, 4 miesiące. Dobrze zrobione
wino różane ma słodkawy, deserowy smak. Kolor możemy złamać dodając
owoce maliny.
SKŁADNIKI10 kg
owoców dzikiej róży,25 l.
wody źródlanej,8 kg
cukru kg
cukru,
drożdże winnepożywka dla
drożdży,60 g kwasku
cytrynowego.WYKONANIE
Owoce przebrać, nie usuwać pestek i szypułek.Wsypać
owoce do butli i zalać gorącym
syropem cukrowym (5 kg
cukru rozpuszczonego w przegotowanej wodzie).Wrzucić dodać
drożdże winne, pożywkę dla
drożdży i kwasek
cytrynowy. Założyć rurkę fermentacyjną potrząsać butlą co jakiś czas. Trzymać w ciepłym. Po 5 dniach sprawdzić na smak , czy nie jest gorzkie. Jeśli jest dodać resztę
cukru.Po miesiącu odciągnąć
wino za pomocą przewodu rurki. Sprawdzić smak , Można dosłodzić. Dobrze jest przelać
wino do mniejszego naczynia( butli), by było w środku jak najmniej powietrza.Zakorkować i założyć rurkę fermentacyjną. Jeszcze przez ok 7-10 dni utrzymać balon w ciepłym miejscu.Następnie wynieść w miejsce o temperaturze 10-15 stopni C. W tym czasie będzie cicha fermentacja i klarowanie
wina.Po miesiącu znowu
wino odciągamy do naczynia, zwracając uwagę, by nie ściągnąć osadu. Osad wylać,
wino wlać ponownie do butli.Po następnym miesiącu można spokojnie degustować nasz wyrób. Przelać do butelek, zakorkować i przechowywać w zaciemnionym miejscu.Czekamy na zimowe wieczory i pyszne lampki
wina z róży..