Wykonanie
gąsior o poj ok 10- 12 lok 2,5kg
owocu dzikiej róży8 l
wody3 kg
cukrudrożdże winiarskiepożywka do
winaŚwieżo zebrany
owoc w październiku umyć i przy pomocy robota posiekać, wrzucić do gąsiora.
Wodę przegotować, wystudzić dodać
cukier ,
drożdże i pożywkę według przepisu na opakowaniu.Zalać
owoc, zakorkować, wstawić rurkę i odstawić w ciepłe miejsce na ok 3 tyg.Po tym czasie przecedzić przez gazę i wycisnąć dobrze .
Wino ponownie wlać do gąsiora z rurką po ok 6 tyg
wino przelać i przefiltrować przez gęstą gazę. Gąsior umyć, sprawdzić czy
smakowo jest dobre, jeśli za kwaśne dosłodzić i znów odstawić. Przez kolejne 3-4 tyg
wino powinno nabrać przejrzystego koloru i stracić zapach
drożdży.Następnym etapem jest przelanie do butelek :) tak ok połowy stycznia