Wykonanie
Jest jednym z moich ulubionych. Ma wspaniały aromat, smak i piękny kolor. Robiąc
wino stosuję zasadę 1:1
owoce,
woda.
Cukier dodaję 2
razy. Lubię
wino półsłodkie, dlatego ilość
cukru uzależniam od
słodyczy owoców. Więcej informacji tutaj .
Zdjęcie po 1 zlewaniu jeszcze fermentujące. Poniżej zdjęcie już po fermentacji. Klarowne, pyszne i słodkie.
Składniki na 25 l balon:7 kg
porzeczek (w tym czarna, czerwona, agrestoporzeczka)7 l
wody przegotowanej w temp. pokojowej7 kg
cukrudrożdże winne Burgund + pożywkaZazwyczaj robiłam
wino bez
drożdży, jednakże smakując tegoroczne z
porzeczek, do których je dodałam muszę przyznać, że jest mocniejsze. Do
wina czerwonego stołowego używa się
drożdży: Burgund, Chambertin, Bordeaux, Bingen (źródło: "
Nalewki,
likiery,
wina domowe" Małgorzata Caprari). Dlatego też 2 dni przed planowanym zbiorem
owoców należy przygotować
matkę drożdżową. Instrukcja jest podana na opakowaniu.
Porzeczki płukam, szypułkuję. Wkładam do gąsiorka, zasypuję 1 kg
cukru. Balon zawiązuję gazą by muszki "owocówki" nie dostały się do środka i odstawiam na 24 godziny.
Porzeczki puszczą sok. Robię
syrop: do 2 l wrzącej
wody wsypuję 3 kg
cukru. Odstawiam do wystygnięcia. Do
porzeczek dodaję
matkę drożdżową z pożywką i
syropem oraz
wodę. Zatykam gąsiorek korkiem z rurką wypełnioną odpowiednią ilością
wody. Odstawiam na 2 miesiące. Po tym czasie zlewam
wino, wyrzucam
owoce. Do czystego balonu ponownie przelewam
wino i próbuję, jeśli jest bardzo kwaśne robię więcej
syropu. Do tego
wina dodałam
syrop z 2 l
wody i 3 kg
cukru. Przestudzony wlewam do
wina i zatykam korkiem z rurką pozostawiając jeszcze do fermentacji. Po ustaniu fermentacji zlewam
wino do czystych butelek. Używam do tego wężyka. Na dnie pozostaje osad z
owoców, który należy wylać i umyć gąsiorek do następnego zastosowania.Ps.
Wino jest słodkie, jeśli chcecie otrzymać
wino półsłodkie musicie zmniejszyć ilość
cukru o 1 lub 2 kg.