ßßß Cookit - przepis na Wino porzeczkowe

Wino porzeczkowe

nazwa

Wykonanie

Jest jednym z moich ulubionych. Ma wspaniały aromat, smak i piękny kolor. Robiąc wino stosuję zasadę 1:1 owoce, woda. Cukier dodaję 2 razy. Lubię wino półsłodkie, dlatego ilość cukru uzależniam od słodyczy owoców. Więcej informacji tutaj .
Zdjęcie po 1 zlewaniu jeszcze fermentujące. Poniżej zdjęcie już po fermentacji. Klarowne, pyszne i słodkie.
Składniki na 25 l balon:
7 kg porzeczek (w tym czarna, czerwona, agrestoporzeczka)
7 l wody przegotowanej w temp. pokojowej
7 kg cukru
drożdże winne Burgund + pożywka
Zazwyczaj robiłam wino bez drożdży, jednakże smakując tegoroczne z porzeczek, do których je dodałam muszę przyznać, że jest mocniejsze. Do wina czerwonego stołowego używa się drożdży: Burgund, Chambertin, Bordeaux, Bingen (źródło: "Nalewki, likiery, wina domowe" Małgorzata Caprari). Dlatego też 2 dni przed planowanym zbiorem owoców należy przygotować matkę drożdżową. Instrukcja jest podana na opakowaniu. Porzeczki płukam, szypułkuję. Wkładam do gąsiorka, zasypuję 1 kg cukru. Balon zawiązuję gazą by muszki "owocówki" nie dostały się do środka i odstawiam na 24 godziny. Porzeczki puszczą sok. Robię syrop: do 2 l wrzącej wody wsypuję 3 kg cukru. Odstawiam do wystygnięcia. Do porzeczek dodaję matkę drożdżową z pożywką i syropem oraz wodę. Zatykam gąsiorek korkiem z rurką wypełnioną odpowiednią ilością wody. Odstawiam na 2 miesiące. Po tym czasie zlewam wino, wyrzucam owoce. Do czystego balonu ponownie przelewam wino i próbuję, jeśli jest bardzo kwaśne robię więcej syropu. Do tego wina dodałam syrop z 2 l wody i 3 kg cukru. Przestudzony wlewam do wina i zatykam korkiem z rurką pozostawiając jeszcze do fermentacji. Po ustaniu fermentacji zlewam wino do czystych butelek. Używam do tego wężyka. Na dnie pozostaje osad z owoców, który należy wylać i umyć gąsiorek do następnego zastosowania.
Ps. Wino jest słodkie, jeśli chcecie otrzymać wino półsłodkie musicie zmniejszyć ilość cukru o 1 lub 2 kg.
Źródło:http://kuchniamagorzata.blogspot.com/2014/10/wino-porzeczkowe.html