Wykonanie
Jest moim ulubionym. Przede wszystkim łatwo się obiera i wrzuca
owoce - to ze strony praktycznej :) a smak to rzecz gustu. Spróbujcie, ja ciągle próbuję i ciągle się zmieniam. Kiedyś robiłam
wino bez
drożdży, spróbowałam raz z
drożdżami i teraz ich używam.
Składniki na 34 l balon:10 l naczynie
winogron czarnych10 l naczynie
winogron różowych
Drożdże winne Burgun + pożywka10 l (do 15 l) przegotowanej wystudzonej
wodydo
syropu: 3 l
wody + 5 kg
cukru2 kg
cukru do
owocówNa 2 dni przez zbiorem
owoców należy przygotować
matkę drożdżową. Instrukcję jak to zrobić znajdziecie na opakowaniu.
Grona przepłukać następnie oberwać
owoce i włożyć do balonu. Zasypać 2 kilogramami
cukru i odstawić na 24 godziny. Balon obwiązać gazą by nie dostały się do środka muszki.
Wodę zagotować dodawać stopniowo
cukier cały czas mieszając. Kiedy się zagotuje przykręcić ogień by tylko mrugał około 5 minut do czasu zaniknięcia piany. Wystudzony
syrop wlać do
owoców wraz z
matką drożdżową, pożywką i
wodą. Gąsior zakorkować nalewając wcześniej do rurki odpowiednią ilość
wody. Odstawić na około 2 miesiące - do zakończenia burzliwej fermentacji (może się zdarzyć, że fermentacja będzie bardzo burzliwa, wówczas ściągam korek i zakręcam gazą na 2 - 3 dni). Po 2 miesiącach zlać
wino najlepiej wężykiem, wyrzucić
owoce. Balon umyć i do czystego przelać ponownie
wino. Spróbować jeśli jest zbyt kwaśne należy dorobić
syropu z 2 l
wody i 2 lub 3 kg
cukru wszystko zależy od tego jakie
wino preferujemy. Chłodny
syrop wlać do
wina, zatkać korkiem z rurką i pozostawić do dalszej fermentacji. Po jej ustaniu zlać
wino do butelek. Osad który zostaje na dnie wylać i umyć gąsior.Ps. Ile tej
wody - napisałam 10 l bo tyle dodałam ale to wszystko zależy do ilości i jakości
owoców.
Powiem tak - lubię to robić na oko. Balon jakiejkolwiek pojemności napełniam 1/3
owocami dodaję
syrop i uzupełniam do 2/3
wodą - kiedy balon zaczyna się zwężać ku górze. Podczas fermentacji
owoce podchodzą do góry dlatego dobrze jest ściągnąć korek i zakryć gazą, owinąć gumką nawet na 3 - 4 dni. Po czym znów zakorkować.Udanego winobrania ;)