Wykonanie
Jeszcze nie czas na zbiory
owoców aronii, która dojrzeje dopiero jesienią. Natomiast coraz trudniej o liście
wiśni, które znakomicie poprawiają smak soku z cierpkiej aronii. Można je zebrać latem i zamrozić. Przepis na sok z aronii o smaku
wiśni od dawna krąży w internecie, a jednak wiele osób rezygnuje z przetwarzania tych wartościowych
owoców. Nie dawno słyszałam narzekanie, że nie wiadomo co z tym zrobić bo takie niedobre. Dlatego przypominam ten przepis teraz.
10 szklanek
owoców aroni2 kg
cukruok. 200 szt. liści
wiśni2 łyżki kwasku
cytrynowego3 litry
wodyAronię i liście
wiśni zalać
wodą, zagotować. Wsypać
cukier, gotować ok. 15 minut. Pod koniec gotowania dodać kwasek
cytrynowy. Pozostawić pod przykryciem na kilka godzin. Co jakiś czas przemieszać. Następnie przecedzić. Sok rozlać do słoiczków i pasteryzować 10 minut. Przechowywać w ciemnym, chłodnym pomieszczeniu.