Wykonanie
Dawno nie bawiłam się warzywami, więc dziś to nadrabiam. W roli głównej moi ulubieńcy:
marchewka i
por; angaż dostały również
brukselki i
ziemniaki. Przedstawiam Państwu pyszny mus
marchewkowy, podany w kubeczkach z
pora, z zieloną niespodzianką w środku.
Składniki :3-4 spore
marchewki2 średnie
ziemniakikilka
brukselekkilka liści
pora (biała część)0,5 łyżeczki
masła1
jajko1 pełna łyżka
mąki ziemniaczanejświeżo starta
gałka muszkatołowapieprz cayennesuszony
majeranekświeżo starty
czarny pieprzsólDodatkowo :
olej do posmarowania papierukilka małych kawałków
masłaPrzygotowanie :Liście
pora krótko blanszuję we wrzątku (2-3 minuty) i odkładam do ostudzenia.
Marchewki, obrane
ziemniaki i
brukselki gotuję do miękkości w lekko osolonej wodzie (wyjmując je w odpowiednim czasie). Gorące
ziemniaki duszę z
masłem, dodaję starte na drobnej tarce
marchewki. Dodaję
jajko,
mąkę ziemniaczaną i doprawiam masę
gałką muszkatołową,
majerankiem,
solą,
pieprzem czarnym i
cayenne. Mieszam wszystko na gładką masę.Z liści
pora tworzę obręcze, spinając je wykałaczkami. Płaską blachę do pieczenia smaruję
olejem, układam obręcze z
pora i wypełniam je masą
marchewkową. W każdą wypełnioną obręcz wciskam połówkę lub całą
brukselkę. Wszystko oprószam
pieprzem i wstawiam blachę do piekarnika nagrzanego do 185 stopni C. na 30 minut. Na 2-3 minuty przed końcem pieczenia na każdej porcji kładę po kawałku
masła. Przed podaniem wyjmuję wykałaczki. Podaję na gorąco, z
sosem słodko-kwaśnym.Przepis autorski.