ßßß
SKŁADNIKI:3/4 szklanki pęczaku3-4 botwinki z małymi buraczkamicebulagarść koperkusok z 1/2 pomarańczy3/4 szklanki białego wina (najlepiej półwytrawne)ok. 700 ml bulionu2 łyżki masła klarowanegosól i pieprzser z niebieską pleśnią ok. 50 gPRZYGOTOWANIE:Botwinę dobrze umyć, małe buraczki obrać i wszystko drobno pokroić . Koperek umyć i posiekać. Cebulę pokroić w drobną kosteczkę. Bulion trzymać na ogniu, by cały czas był gorący.Na dużej patelni rozgrzać masło, dodać cebulę i smażyć aż się zeszkli. Wsypać kaszę i smażyć 3 minuty mieszając drewnianą łyżką. Po tym czasie dodać buraczki, łodyżki botwinki i sok z pomarańczy, smażyć aż sok się wchłonie. Wlać wino, a gdy odparuje wlać 1/4 bulionu wciąż co jakiś czas mieszając. Gdy kasza wchłonie płyn, dolać kolejną 1/4 bulionu. Czynność powtarzać do czasu, aż kasza będzie ugotowana "al dente" . Powinna być lekko twardawa w środku, a mięciutka z wierzchu. Wraz z ostatnią porcją bulionu do kaszy dodać liście botwinki i koperek.Pęczotto powinno być gęste, nie lejące. Ser pleśniowy kruszymy i posypujemy nim pęczotto wyłożone na talerz. Smacznego!
