Wykonanie
Witajcie!
Kaczkę kupuję i przyrządzam bardzo rzadko. Ostatnio natknęłam się na piersi z
kaczki i stwierdziłam, że
pora kupić, a nad przepisem pomyślę później. Już w drodze do domu zastanawiałam się co z niej zrobię.Miała być pieczona pierś z
ziemniakami i warzywami. Ale gdy
kaczka była już w marynacie, w jednym z programów kulinarnych był przepis na tortillę z
kurczakiem. Natchnęło mnie, że w
sumie placki mam, więc wykorzystam je do
kaczki, albo
kaczkę do placów.Ale to nie jest przymus. Najważniejsza w tym przepisie jest marynata i to na niej powinniście się skupić.Zapraszam!
Składniki na marynatę dla 2 piersi
kaczki:1 łyżeczka
rozmarynu1 łyżeczka
tymianku1 łyżeczka
papryki słodkiejszczypta
czarnego pieprzuszczypta
soli1
czerwona cebula1 duża łyżka
miodu1 duża łyżka
musztardy z
gorczycą1 szklanka
mlekaPrzygotowanie:
Cebulę pokroić na kawałki, wszystkie składniki dodać do miski, wymieszać. Skórę piersi pociąć w ładne wzorki :) Piersi umieścić w misce skórą do góry. Marynata powinna zakryć całe kawałki
kaczki. Przykrywamy folią i do lodówki.Moja
kaczka pływała w marynacie 8 godzin. Można dłużej.
Kaczkę smażyłam skórą do dołu na suchej patelni dosłownie 2-3 minuty. Chodziło o to, by skórka trochę się spiekła. Odwróciłam na drugą stronę dosłownie na minutę.
Przeniosłam
kaczkę do naczynia żaroodpornego, udekorowałam
pomidorkami koktajlowymi i wstawiłam do piekarnika na 30-35 minut. Muszę dodać, że ja nie lubię surowego
mięsa, różowego. Musi być wypieczone. Wszystkie
mięsa jem jak już są upieczone, nie są krwiste. Dlatego moja
kaczka nie jest różowa. Ale ja tak lubię. Wy możecie piec krócej. Tak czy siak moja
kaczka nie była sucha, wyschnięta, czy przepieczona. Była znakomita. Rozpływała się w ustach. Była miękka, soczysta, krucha, pyszna! Marynata zrobiła swoje.
Oficjalnie
mogę powiedzieć, że to była moja najlepsza
kaczka w życiu.
Kaczkę wykorzystałam do tortilli. Odkroiłam skórę, pokroiłam w kawałki. Na podgrzanych na suchej patelni plackach położyłam:
czerwoną paprykę,
kiełki rzodkiewki i
kiełki brokuła,
szczypiorek, listki
sałaty rzymskiej i łyżkę
majonezu.Połączenie IDEALNE. Już dawno nie
jadłam czegoś tak dobrego. Szkoda, że nie widzieliście mojej miny... Radość niesamowita. Smak cudowny.Polecam wykorzystanie takiej marynaty.
Smacznego!