Wykonanie
Obecnie mamy na rynku bardzo duży wybór mąk i nie musimy się ograniczać jedynie do pszennej czy żytniej. Mamy
mąkę z
cieciorki, gryczaną,
ryżową,
kasztanową, jaglaną, z
amarantusa czy
kokosową. Taka różnorodność powoduje, że zaczynamy się gubić. Żeby było łatwiej się odnaleźć w tym wszystkim, postaram się Wam przybliżyć właściwości wybranych produktów. Na pierwszy ogień poszła
mąka kokosowa.Do czego używać
mąki kokosowej?
Mąka kokosowa ma łagodny zapach i lekką konsystencję - nadaje się do ciast,
ciasteczek, naleśników, placków, muffinek,
chlebów czy innych wypieków, raczej na słodko. Można jej także używać do zagęszczania
sosów, koktajli czy zup lub w formie panierki.Czym się wyróżnia?Charakteryzuje się bardzo wysoką zawartością błonnika - 100 g to aż 39 g błonnika! Dla porównania 100 g
mąki pszennej graham to ok. 8 g błonnika. Różnica jest więc spora. W porównaniu z
mąką pszenną zawiera także bardzo mało węglowodanów, ale za to więcej tłuszczu (rzućcie
okiem na tabelkę poniżej).ProduktWaga
BiałkoTłuszczWęglowodanyBłonnikEnergia
Mąka pszenna graham100 g10 g2 g69 g8 g340 kcal100 g18 g11 , 5 g21 g40 g !!342 kcalKomu polecam
mąkę kokosową?Przede wszystkim osobom będącym na diecie bezglutenowej, diabetykom (ma niski IG i mało węglowodanów) oraz odchudzającym się (mimo zawartości tłuszczu). No i wielbicielom
kokosowego aromatu, szukającym urozmaicenia.
Mąka kokosowa jest dość
droga (ceny zaczynają się od 20 zł/kg), dlatego najlepiej zrobić ją samemu, mieląc
wiórki kokosowe. Jeśli nie mamy takiej możliwości, a niekoniecznie mamy ochotę wydawać miesięcznie krocie na samą
mąkę, możemy po prostu mieszać ją z innymi rodzajami i stosować jako uzupełnienie w naszej kuchni, nadające fajnego,
kokosowego posmaku.Komu nie polecam?Ze względu na wysoką zawartość błonnika i tłuszczu, radziłabym unikać jej osobom na diecie lekkostrawnej z ograniczeniem błonnika i tłuszczu, czyli np. cierpiącym na kamicę żółciową, przewlekłe zapaleniem trzustki czy dróg moczowych. Warto wtedy sięgać po inne
mąki, o mniejszej zawartości włókna pokarmowego.O czym należy pamiętać, używając
mąki kokosowej?Przede wszystkim jest tą
mąka bez glutenu - zachowuje się zupełnie inaczej niż
mąka pszenna, ciasto nie będzie tak plastyczne, a
ciastka z jej użyciem mogą pękać. Czasem trzeba się nieźle nakombinować, żeby dojść do perfekcji (ale warto!).Dodatkowo jest bardziej chłonna (ze względu na błonnik), musimy więc użyć więcej
mleka czy
wody, a najlepiej tłuszczu. Z tego samego powodu należy ją przechowywać w szczelnie zamkniętym pojemniku - inaczej będzie wchłaniała wilgoć z otoczenia. Można ją trzymać w temperaturze pokojowej lub lodówce, przy czym w chłodnych warunkach dłużej zachowa świeżość (do 12 miesięcy). Można ją także zamrozić.I na koniec pytanie do Was - jaką
mąkę chcielibyście, żebym opisała w następnej kolejności? Czekam na propozycje w komentarzach :)