Wykonanie
Chęć na zrobienie
mąki orzechowej miałam już od dawna, jednak dopiero kilka dni temu ją przygotowałam. Do jej wykonania można oczywiście wybrać dowolne
orzechy, w moim przypadku były to popularne
orzechy arachidowe. Przygotowanie
mąki zajmuje chwilę, jednak efekt jest wart poświęcenia tego czasu.Zachęcam do przygotowania jej w domu, bo nadaje się ona do różnych wypieków, dań itp.Dowolną ilość
orzechów mielimy na jak najdrobniejszą
mąkę, ale nie za długo, aby przez przypadek nie zrobić
masła orzechowego.
Orzechy przesypujemy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i wstawiamy do piekarnika z włączonym termoobiegiem, nagrzanym do 100C, na około 45 minut.
Mąkę należy co jakiś czas mieszać, aby się nie spiekła.
Mąkę przechowujemy w szczelnie zamykanym pojemniku.Dlaczego warto przygotować domową
mąkę orzechową, czyli krótko o wartościach odżywczych i właściwościach
orzechów:są dobrym źródłem nienasyconych kwasów tłuszczowych,zawierają niemało
białka,są bogate w witaminy z grupy B oraz E.