ßßß Cookit - przepis na Mąka orzechowa

Mąka orzechowa

nazwa

Składniki

Wykonanie

Chęć na zrobienie mąki orzechowej miałam już od dawna, jednak dopiero kilka dni temu ją przygotowałam. Do jej wykonania można oczywiście wybrać dowolne orzechy, w moim przypadku były to popularne orzechy arachidowe. Przygotowanie mąki zajmuje chwilę, jednak efekt jest wart poświęcenia tego czasu.
Zachęcam do przygotowania jej w domu, bo nadaje się ona do różnych wypieków, dań itp.
Dowolną ilość orzechów mielimy na jak najdrobniejszą mąkę, ale nie za długo, aby przez przypadek nie zrobić masła orzechowego. Orzechy przesypujemy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i wstawiamy do piekarnika z włączonym termoobiegiem, nagrzanym do 100C, na około 45 minut. Mąkę należy co jakiś czas mieszać, aby się nie spiekła.
Mąkę przechowujemy w szczelnie zamykanym pojemniku.
Dlaczego warto przygotować domową mąkę orzechową, czyli krótko o wartościach odżywczych i właściwościach orzechów:
są dobrym źródłem nienasyconych kwasów tłuszczowych,
zawierają niemało białka,
są bogate w witaminy z grupy B oraz E.
Źródło:http://kuchniacarrie.blogspot.com/2015/02/maka-orzechowa.html